zorginnovatie

5 miljoen euro voor Turnhoutse zorginnovatie

Met bijna 5 miljoen euro Europese en provinciale steun ontpopt de Kempen zich tot een centrum van zorginnovatie. In Turnhout werden de nieuwe projecten ‘Word een innovatiescout’ en ‘Ervaringsstages in zorginstellingen’ voorgesteld.

Het aantal 65-plussers stijgt nergens in Vlaanderen zo snel als in de Kempen. De voorbije jaren investeerden Europa en de provincie Antwerpen bijna 5 miljoen euro in zorginnovatie in het arrondissement Turnhout. Zo lijkt de regio klaar om de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt, aan te gaan.

Troeven
Met onder meer de tientallen zorginstellingen en -organisaties, het aanbod zorgopleidingen van Thomas More dicht bij huis en de bundeling van krachten via het Health and Care Netwerk Kempen heeft de regio echter heel wat troeven op vlak van tewerkstelling. Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor nieuwe technologieën en methodieken, ontwikkeld door onderzoeksgroepen rond Licalab en door bedrijven die nu al een voorbeeldrol opnemen.

Recent werden 2 nieuwe Kempense initiatieven goedgekeurd om volgend jaar van start te gaan. ‘Ervaringsstages in zorginstellingen’ richt zich tot de Kempense kmo’s en moet hen stimuleren en ondersteunen om zelf in de zorginnovatie aan de slag te gaan. Dankzij ‘Word een innovatiescout’ leren 20 Kempense zorgverleners en zorginstellingen innovatieve technieken en methodieken te vertalen naar een nieuw businessmodel.

“We blijven ondersteuningsprogramma’s voor bedrijven uitwerken”, aldus Kelly Verheyen van Licalab, de zorgproeftuin van hogeschool Thomas More, dat beide project trekt. “Maar gaandeweg werd het duidelijk dat om zorginnovaties ook echt te implementeren, ook zorginstellingen moeten worden versterkt. Vandaar dat we deze programma’s ontwikkeld hebben.”