arthuur

Starter van de week: ARThuur koppelt kunstenaars aan bedrijven

Kempense kunstenaars hebben het moeilijk terwijl het bedrijfsleven net zoekt naar originele werken. Kristina De Loore en Jenny Van Gimst van het Turnhoutse ARThuur willen hen samenbrengen.

Kristina en Jenny zijn zelf kunstenaars. “We weten dus hoe moeilijk het kan zijn. Veel mensen kunnen niet overleven van hun kunst. De Kempen ligt dan wel in de provincie Antwerpen, we krijgen niet de middelen die naar de stad Antwerpen gaan. ARThuur is dus gestart vanuit een maatschappelijk idee.”

Gericht op de Kempen
Momenteel is ARThuur nog een platform voor Kempense kunstenaars. “Met het oog op de kwaliteit selecteren we zelf de werken. Momenteel hebben we een collectie van bijna 150 kunstwerken. Bedrijven kunnen hun keuze maken uit die catalogus en per maand huren, met een minimum van drie maanden. Een deel van de huurprijs is voor ARThuur, een deel voor de artiest.”

Kristina en Jenny zien alleen maar voordelen voor geïnteresseerde bedrijven. “Kunst biedt een unieke meerwaarde en is volledig fiscaal aftrekbaar. Ze kunnen de samenwerking opzeggen of het werk omruilen wanneer ze maar willen. Aankopen is uiteraard ook een optie. En natuurlijk ondersteunen de bedrijven op deze manier lokale kunstenaars. Een win-win-situatie dus.”

Momenteel wordt de markt volop verkend. “In eerste instantie gaan we de bedrijven zelf aanschrijven. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan de partners van de Warande, ondernemingen die openstaan voor cultuur. Later willen we ook happenings organiseren waar de bedrijven en de kunstenaars elkaar leren kennen.”