hexaquadrone

Hexaquadrone klaar om Chinese landbouwdrones te vermarkten

Hexaquadrone uit Lichtaart ontvangt deze week een team van het Chinese TTA, producent van landbouwdrones, dat uitleg en demonstraties komt geven. Het Kempense bedrijf verkoopt drones voor professioneel gebruik en is invoerder van TTA, de grootste fabrikant van landbouwdrones.

Hexaquadrone werd twee jaar geleden opgericht door Michel Ratiau. “Ik was ouder dan 50 en ondanks meer dan 200 sollicitaties werd ik nergens aangenomen. Toen heb ik beslist om mijn eigen zaak te beginnen, met de hulp van het Starterslabo (dat beginnende ondernemers helpt een businessplan op te stellen, red).” Ondertussen steekt ook Michels zoon Mike een handje toe.

Verouderde wetgeving
Fotografen, architecten, landbouwers,… Voor professionele drones kunnen zij terecht in Lichtaart. Hoewel het voor die laatste categorie momenteel nog wat onduidelijk is. “Er is een grote vraag naar drones maar we merken ook een grote terughoudendheid. De wetgeving dateert nog van 100 jaar geleden en sluit niet aan bij de praktijk. Zo mogen landbouwers niet sproeien met drones.”

In september zou er een nieuwe Europese wetgeving komen, maar die laat nog op zich wachten. “Wij zijn in elk geval klaar wanneer het zover komt. In Vlaanderen zijn twee merken landbouwdrones beschikbaar, wij zijn verdeler van het Chinese TTA. Een team van hen komt een week lang geïnteresseerden demonstraties en informatie geven. Dat gaat om professionelen, particulieren maar ook de landbouwafdeling van Thomas More Geel heeft al interesse getoond.”