Vanmiddag is langs de fietssnelweg F1 (Mechelen-Antwerpen) in Kontich een eerste fietskluis voorgesteld. Bij pech kan je je fiets daarin achterlaten en een reservefiets nemen. Intussen wordt je defecte fiets hersteld. De fietskluis is een ontwikkeling van Gridbox uit Geel.
Op zich is een fietskluis/Gridbox niet nieuw. Zaakvoerder Piet Dijkmans, die onder de naam Powergrid ook enkele fietsenwinkels in de Kempen uitbaat, installeerde al boxen in het centrum van Geel, waarin mensen hun vaak dure e-bike veilig kunnen achterlaten. Op de F1 krijgt die nu een nieuwe invulling.
Alles automatisch
Wie in panne valt, registreert zich met zijn smartphone en krijgt vervolgens een sms met een code om de fietskluis te openen. Daarin vind je meteen een vervangfiets. Je plaatst je defecte fiets er in en die wordt hersteld door het sociale-economiebedrijf Werkmmaat. Zodra klaar word je verwittigd per sms en kan je weer gaan ruilen. Via mail krijg je de factuur van de herstelling doorgestuurd.
De eerste is nu geplaatst in Kontich. De komende weken worden er nog 7 bijgezet zodat je richting Mechelen om de 3 km een Gridbox hebt. Bijzonder is dat de kluis op zonne-energie werkt en dat die is uitgerust met camera’s die alle bewegingen registreren.
Veel potentieel
“Het gaat om een proefproject van 2 jaar”, zegt Piet Dijkmans. “Als dit lukt, dan kan het volledige netwerk van fietsostrades hiermee worden uitgerust. Dit project van het Antwerpse provinciebestuur kan mee een doorbraak betekenen.”
“We hebben voor de fietskluizen een budget van 70.000 euro uitgetrokken”, zegt gedeputeerde voor sociale economie Peter Bellens. “Niet alleen de vele fietsers hebben hier een voordeel bij, ook doelgroepmedewerkers uit de sociale economie.”
Ikea
Gridbox mag intussen ook op interesse rekenen van de meubelgigant Ikea. Die liet er onlangs 4 plaatsen in Geel en 4 in Sint-Niklaas, en gebruikt ze om meubels te leveren die door mensen via de webshop zijn besteld. De klant krijgt een code en mag zijn bestelling vanaf het afgesproken tijdstip er uit gaan halen. “Op 2,5 maand zijn er al 200 afhalingen gebeurd”, weet Piet Dijkmans.