18836860_10154720189802756_4485157803849888057_o

Gelenaar heeft Europese primeur met veilingsite voor kois

Jeroen Proost uit Geel is hard op weg om van zijn hobby zijn beroep te maken. Op zijn website Koi Relax biedt hij Japanse kois via een veilingsysteem aan, een Europese primeur.

Via Koi Relax kunnen zowel handelaars als particulieren vissen in veilingvorm aanbieden. Daarnaast kunnen er via de website artikelen tweedehands verkocht worden. “Nadat een koop gesloten is, verloopt de verdere afhandeling tussen koper en verkoper”, legt Jeroen uit. “10% van de uiteindelijke verkoopprijs wordt verrekend voor Koi Relax. Noem het gerust een Europese eBay voor Japanse kois.”

Internationale interesse
Jeroen is IT’er in hoofdberoep en zelf eigenaar van een twintigtal kois. “Zo heb ik gemerkt dat er een gat in de markt was. Handelaars hadden wel interesse om dat te vullen maar het leek alsof ze niet durfden.” De veilingsite is sinds juni online. “De eerste maand verliep moeilijk maar ondertussen begint het los te komen. Ik merk verrassend genoeg veel interesse vanuit Frankrijk en Italië.”

De koi, de nationale vis van Japan, is een kleurige karper die vooral populair is in siervijvers. “Het is wetenschappelijk bewezen dat je rustig wordt van naar kois te kijken”, aldus Jeroen. En dat hoeft zelfs niet veel geld te kosten. “Voor minder dan 10 euro heb je al een mooi exemplaar. Het recordbedrag is iets van een 365.000 euro, daar kan ik voorlopig alleen maar van dromen (lacht).”