soudal

Soudal legt voor 600.000 euro zonnepanelen

Wanneer Soudal iets onderneemt, dan gebeurt dat in het groot. Zo installeerde de fabrikant van siliconen, lijmen en PU-schuim voor 600.000 euro zonnepanelen op het dak van Plant 2 aan de Veedijk in Turnhout, goed voor een oppervlakte van 10.000 vierkante meter.

Met zijn producten maakt Soudal energiezuinig of zelfs passief bouwen mogelijk. Daarnaast wil de onderneming zelf ook zo ecologisch mogelijk werken. “En daar hoort een duurzame energievoorziening bij”, luidt het.

Op 8 jaar terugverdiend
De voorbije zomer installeerde de onderneming een fotovoltaïsche installatie van 2.727 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 750 kWp. De investering van 600.000 euro heeft in normale omstandigheden op een terugverdientijd van 8 jaar.

“Aan de investering ligt echter eerder een ecologische dan een economische reflex ten grondslag”, laat het bedrijf weten. “Veeleer dan een terugverdieneffect of een gedeeltelijke onafhankelijkheid van de reguliere stroomvoorziening, beogen we mee te werken aan de circulaire economie en het groener worden van het Belgische stroomnet.”

Het bedrijf heeft ook concrete plannen om in 2019 een windturbine op de terreinen in Turnhout te installeren. Die installatie zit momenteel in een pre-vergunningsfase.