Koen Martens (BEL)

Boomverzorger Koen Martens (Geel) naar WK houthakken

Afgelopen weekend heeft Gelenaar Koen Martens zich tot beste houthakker van de Benelux gekroond. In oktober neemt hij deel aan het wereldkampioenschap. Koen is leraar en boomverzorger in bijberoep.

Zondag vond in het Nederlandse Kronenburg het Stihl Timbersports Benelux kampioenschap plaats. Na zes zaag- en bijlproeven bleek Koen uit het juiste hout gesneden om voor het eerst de overwinning mee naar Geel te nemen. “Dankzij mijn goede tijden ben ik bovendien rechtstreeks geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschappen, op 19 en 20 oktober in Liverpool. Daar mag ik aan deelnemen als een van de twaalf beste houthakkers ter wereld.”

Klein blijven
Koen rolde de houtsport in dankzij zijn bijberoep als boomverzorger. “Dat doe ik ondertussen twaalf jaar. Ik heb ervoor gekozen om klein te blijven, ik heb geen zin om met personeel te werken. Je moet dan de continuïteit van je klimmers kunnen waarborgen en het is toch een fysiek zwaar beroep.” Koen is leraar van hoofdberoep. “Dit is een goede combinatie van mentale en fysieke arbeid, van werken met mensen en in de natuur.”

De titel haalde Koen naar zijn eigen zeggen ook binnen dankzij zijn bijberoep. “Zowel als boomverzorger als als topsporter streef ik naar precisie en mik ik op de perfectie.”