20180813_135157

ArteZ levert ‘kleischool’ vier maanden vroeger op dan gepland

Bouwonderneming ArteZ uit Meer heeft een huzarenstukje voltooid voor de Steinerschool in Turnhout. De nieuwe kleuterschool, met geen enkele rechte muur, werd op minder dan een jaar tijd afgewerkt, net op tijd voor het nieuwe schooljaar.

In november 2017 werd op de terreinen van de Michaëlschool in Turnhout de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van een nieuwe kleuterschool. Het ontwerp met vier klassen en een centrale inkomhal annex speelplaats kwam tot stand als een kleien boetseerwerk, gemaakt door leerlingen.

Tegendeel bewijzen
“Niemand achtte het mogelijk dit te realiseren”, zegt Paul Van Gils, zaakvoerder van ArteZ. “Reden genoeg voor ons om het tegendeel te bewijzen. Meer nog, de oplevering was voorzien voor eind 2018. Omdat er zoveel nieuwe kleuters werden ingeschreven, moest een tijdelijke oplossing gezocht worden. We hebben alles op alles gezet om het gebouw toch voor het nieuwe schooljaar klaar te krijgen. Dat is ook gelukt, dankzij de inzet van alle partijen.”

Extra moeilijkheid voor de bouwonderneming uit Meer: geen enkele wand in het gebouw staat recht. Ook de groene daken zijn hellend. “Het ecologisch verantwoord bouwen vormde een extra uitdaging. De ecologische houtskeletbouw heeft ingeblazen cellullosevlokken in de wanden als isolatie, natuurlijke binnenafwerkingen en speciaal vormgegeven buitenschrijnwerk. Deze ervaring, een van de meeste leerrijke uit ons bestaan, bewijst dat bouwen ook anders kan”, besluit Paul Van Gils.