over te nemen

‘Daling huurprijs winkelpanden is goede zaak’

Ondernemersorganisatie Unizo reageert positief op het nieuws de huurprijzen voor winkelpanden in heel wat steden dalen. Een studie van Cashman & Wakefield, gepubliceerd in De Tijd, maakt melding van dalingen van 10 tot 30% en als 1 van de voorbeelden wordt Turnhout genoemd. “Maar een prijsdaling alleen is niet voldoende om de leegstand aan te pakken”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

De markt volgt de realiteit want inmiddels staat 10% van de totale winkeloppervlakte in ons land leeg, weet de organisatie. “Tegelijk moeten we inzien dat heel wat leegstaande winkelpanden in onze centra nooit opnieuw een retailfunctie zullen krijgen. Willen we vermijden dat daardoor de levendige bedrijvigheid uit onze kernen verdwijnt, dan moeten alle betrokkenen samen inzetten op andere invullingen voor deze panden”, aldus nog Van Assche. Die ziet heil in het omvormen van winkelpanden naar bijvoorbeeld een dokterspraktijk, kleinschalige maakbedrijven en diensten aan burgers.

Goede bereikbaarheid
In shoppingcentra en retailparken buiten de stad blijven de prijzen stabiel. Ze hebben het voordeel dat ze veel makkelijker bereikbaar zijn met de auto en voldoende en gratis parkeergelegenheid aanbieden. “Dit toont nogmaals het belang aan van goede bereikbaarheid. Dat is cruciaal voor klanten en leveranciers die de ondernemers moeten kunnen bereiken.”

Van Assche roept gemeentebesturen op om de problematiek van de leegstaande handelspanden aan te pakken. “Steden en gemeenten moeten hun centra voor zowel bezoekers als ondernemers zo aantrekkelijk mogelijk maken, vooral voor kleinere steden is dit van cruciaal belang. Dat kan door begeleidende maatregelen te nemen die een goede bereikbaarheid garanderen en multifunctionele handelspanden mogelijk maken.”