IMG_1448

Weg dicht om radioactief zand van FBFC weg te halen

Deze week wordt de weg tussen Geel en Retie afgesloten om een aannemer de kans te geven radioactief besmet zand uit de grachten te halen. De vervuiling is afkomstig van de vroegere nucleaire fabriek FBFC in Dessel, die erin loosde. De gemeente benadrukt dat het om een lichte besmetting gaat.

In de zomer vorig jaar werden grondstalen genomen in een aantal grachten langs de N118 (Geel-Retie). Daaruit bleek een lichte radioactieve besmetting en FBFC werd verplicht om op eigen kosten de sanering van de grachten te laten uitvoeren.

Na een reeks voorbereidende werken met beurtelings verkeer gaat de weg in de loop van deze week volledig dicht en dat duurt tot 7 september. De afgravingen zelf nemen tot begin november in beslag. Naar schatting 5.000 ton zal worden afgegraven en afgevoerd naar de site van FBFC. Daar wordt het later dit jaar gecontroleerd en gesorteerd.

Brandstofstaven
Bij FBFC werden sinds 1958 vooral brandstofstaven voor kerncentrales geproduceerd. In 2011 besliste het Franse moederbedrijf Areva de fabriek in Dessel te sluiten. Nadien volgden de geleidelijke stopzetting van de activiteiten en de nucleaire ontsmetting van de gebouwen, zo ook de afbraak ervan. De sanering van de grachten is 1 van de laatste werkzaamheden die nog dienen te gebeuren.