niels verellen

Herentalsenaar ontwikkelt minuscule microscoop

Imec-onderzoeker Niels Verellen uit Herentals heeft een onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van minuscule microscopen. Het geld komt van de European Research Council en moet dienen voor de ontwikkeling van uiterst kleine microscopen.

Niels Verellen : “We zijn al geruime tijd bezig met het uitdenken van nieuwe concepten en technologieën die gebruikmaken van licht in chips, vooral dan met het oog op toepassingen in de life sciences.”

Microscopie is in biologie en geneeskunde onmisbaar geworden. Het levert de mogelijkheid om bijvoorbeeld Alzheimer te onderzoeken op het niveau van de cellen en moleculen. De techniek wordt ook aangewend voor gedetailleerde DNA-analyse, forensisch en kankeronderzoek, enz.

Prestigieuze beurs
Niels Verellen : “De microscoopchip die we nu gaan ontwikkelen, zal niet meer zijn dan een camerachip zoals in je smartphone met enkele extra optische lagen die alle lijvige en dure onderdelen van de standaard microscoop, zoals de lenzen, zullen vervangen.” Hij zal zijn toepassing kennen in celbiologie, het breder toegankelijk maken van DNA-analyse en het screenen van nieuwe geneesmiddelen door de farmaceutische industrie.

De European Research Councill wil met deze Starting Grants beloftevolle jonge onderzoekers de kans geven om een eigen team samen te stellen om hun baanbrekende onderzoek uit te voeren. De ERC is zeer competitief en kent een slagingspercentage van rond de 10%. De ERC-onderzoeksbeurzen zijn 1 van de meest prestigieuze beurzen voor Europese wetenschappers.