vrije beroepen

Onze provincie levert meer dan kwart van Vlaamse vrije beroepers

Eind 2017 telde de provincie Antwerpen 50.525 zelfstandigen in een vrij beroep. Dat is 26,6% van het aantal in heel Vlaanderen. Onze provincie kende vorig jaar met 5.552 ook het hoogste aantal starters in Vlaanderen en met 2.060 ook het hoogste aantal stoppers. De cijfers komen uit de Polsslag 2018 van de Federatie Vrije Beroepen.

Vorig jaar stapten in de provincie Antwerpen meer vrouwen (52,4%) dan mannen (47,6%) in een vrij beroep. De zogenaamde ‘intellectuele diensten’ (arbeidsbemiddeling, computerconsultancy, privé-onderwijs, vertalers en tolken,…) leveren meer dan de helft van de vrije beroepers, gevolgd door paramedici, artsen, advocaten en architecten.

In heel België waren er in 2017 bijna 330.000 vrije beroepers op een totaal van 1,1 miljoen zelfstandigen, of bijna 1/3de. Op 10 jaar tijd nam het aantal met 62% toe.

Onhoudbaar
“Die cijfers lijken op het eerste gezicht positief, maar een continue aangroei van het aantal vrije beroepen kan op termijn onhoudbaar worden”, reageren Marieke Wyckaert, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen, en Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen. “Er is nu al heel wat concurrentie onder de vrije beroepen en voor velen is het een uitdaging het hoofd boven water te houden”.

Uit de Polsslag 2018 blijkt nog dat bijna 1 op 3 zelfstandigen in een vrij beroep start, dat steeds meer vrouwen kiezen voor een vrij beroep, dat er een groot aantal stopzettingen is bij de 25 tot 45-jarigen en dat de vrije beroepers samen bijna 300.000 mensen tewerkstellen.