soudal

Soudal in 2017: +12,7% naar 755 miljoen omzet

Het Turnhoutse Soudal heeft opnieuw stevige groeicijfers neergezet in 2017. De onderneming sloot het jaar af met 755 miljoen euro omzet, een stijging van 12,7% tegenover het jaar voordien. De winst na belastingen bedroeg 26,2 miljoen en de tewerkstelling nam wereldwijd toe met 325 tot bijna 2.900.

“Terwijl sommige van onze collega’s leden onder de negatieve wereldwijde marktcondities, kunnen we opnieuw een excellent rapport voorleggen”, zegt voorzitter Vic Swerts. “Ondanks stevige tegenwind. De ongekende wereldwijde stijging van de grondstoffenprijzen had een negatieve impact op onze winstgevendheid. We hadden ook te maken met periodes van grondstoffentekorten voor verschillende productgroepen, wat op zijn beurt gevolgen had voor onze productielijnen en verkoop en wat onze groei in 2017 belemmerde.”

1 miljard in 2020
In 2017 deed Soudal overnames in Slovenië (Mitol) en in Zuid-Korea (Dong Yang). Verder werd er zwaar geïnvesteerd in marketing, R&D, communicatie, it en logistiek. Ook werd met Bart Heyvaert een group HR director aan boord gehaald die de opdracht kreeg de rekruteringsproblematiek aan te pakken.

De onderneming geeft aan dat de grondstoffenproblematiek van 2017 haar ook in 2018 en mogelijk daarna nog parten zal spelen. Dat neemt niet weg dat het omzetobjectief voor 2020 op 1 miljard euro blijft. “Let wel: 1 miljard an sich is niet belangrijk, dat is maar een getal. Wat wel telt, is die eeuwige ambitie: blijven groeien”, aldus nog Vic Swerts.