AVEVE-VITO_vluchten

Samenwerking Vito en Groep Aveve levert beter graan

Onderzoeksinstelling Vito in Mol en Groep Aveve slaan de handen in mekaar met als doel de graanoogst te verbeteren. Dat gebeurt door de inzet van dronetechnologie waarmee de professionele landbouwer de kwaliteit van nieuwe rassen sneller te beoordelen.

De drone volgt het groeiproces van de granen op het veld. Op verschillende tijdstippen tijdens het groeiseizoen en met verschillende camera’s vliegt de drone over de percelen om data over de gewassen te verzamelen. Die worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd. Na het groeiseizoen bekijkt Groep Aveve welke de meest geschikte graanvariëteiten zijn om aan de boer voor te stellen.

De samenwerking met Vito kreeg de naam MapEO. De dronetechnologie laat toe om op een constante manier waarnemingen te doen. De drones kunnen efficiënt en snel scores geven aan de gewassen voor bepaalde kenmerken. Tot dusver gebeurde dat manueel, wat heel wat tijd vergt.

MapEO is in gebruik sinds november 2017 waardoor Groep Aveve al dit jaar aan de landbouwers beter zaai-advies kan geven.