vito

VITO verschalkt wolken en stelt in Peru wereldprimeur voor

Kennisinstelling VITO uit Mol is erin geslaagd om ook op bewolkte dagen landbouwvelden te monitoren om de groei en de gezondheid van het gewas beter op te volgen. Ze doet dat door gegevens van 2 satellieten te combineren met radargegevens. “Deze beeldverwerkingstechnologie is een wereldprimeur”, zegt onderzoeker Jürgen Decloedt vanuit Peru, waar hij die vandaag wereldkundig maakte op een internationaal congres.

Bij VITO loopt, in samenwerking met een aantal partners, al enkele jaren het watchITgrow-project, waarbij via satellietbeelden de aardappelproductie op het veld kan worden gevolgd. Dit laat landbouwers toe hun beschikbare oppervlakte te optimaliseren. Probleem waren tot dusver de bewolkte dagen. Maar daar biedt de nieuwe CropSar-technologie nu een oplossing.

Veel potentieel
“Een technologie met heel veel potentieel in de landbouwsector”, zegt Jürgen Decloedt. “Op deze manier kunnen de gewasopvolging en de oogstvoorspelling aanzienlijk verbeteren.” VITO werkt nu nog aan de verdere perfectionering en zal de nieuwigheid beschikbaar stellen tegen het groeiseizoen van 2019.

De onderzoeksinstelling stelde deze Belgische innovatie vandaag voor op het World Potato Congress in Cusco, Peru. Daar is 3 dagen lang de wereldwijde aardappelindustrie verenigd. “De eerste interesse is er”, aldus nog Decloedt. “We gaan nu op zoek naar internationale partners om dit verder te perfectioneren en uit te bouwen.”

Tot dusver was de watchIT-grow technologie alleen beschikbaar voor de Belgische landbouwsector. Die staat voor de uitdaging om meer te produceren zonder het landbouwareaal aan te passen.