IMG_0851

Zo pakt nieuwkomer Nosh & Toniq personeelsprobleem in horeca aan

Vorige week opende op het Tweetorentjesplein in Turnhout de horecazaak Nosh & Toniq. Eigenaars Yanniek Perron en Gert Laurijssen bedachten een nieuwe manier om personeel te vinden. De medewerkers mogen de muziek kiezen en zich kleden zoals ze willen. “Ze worden aangemoedigd zichzelf te zijn in hoe ze praten en zich kleden”, zegt Yanniek Perron.

“Goed personeel vinden is tegenwoordig dé uitdaging van elke horecabaas”, weet Gert Laurijssen. Hij runt al 10 jaar het horecaconsultancybureau Foodservice Alliance in Turnhout en stapt nu voor het eerst zelf mee in een zaak, zij het achter de schermen. “Wij gaan de medewerkers niet selecteren op hun horeca-ervaring maar kiezen bijvoorbeeld jonge mensen die met muziek bezig zijn.”

Unieke cultuur
“Het selecteren van de juiste medewerkers zorgt ervoor dat we een unieke cultuur en omgeving kunnen creëren” vult Yanniek Perron aan. “We kleden hen bijvoorbeeld niet in een schortje maar laten ze de kleding dragen waar ze zich goed in voelen. Ze spelen hun eigen muziek bij ons, wat maakt dat hun persoonlijkheden echt tot uiting kunnen komen in het contact met onze gasten.”

Personeel vinden leverde dan ook geen enkel probleem op om Nosh & Toniq te openen. “Binnenkort vinden castingsessies plaats om nieuwe mensen te zoeken”, kondigt Gert Laurijssen aan. “Geen klassieke sollicitaties maar zoals voor een film. De mensen worden verder getraind in goed sociaal contact leggen.”

Of ze dan toch ook niet de perfecte pint moeten kunnen tappen en een lekker gerecht maken? “We werken met smoothies, cocktails, grilled sandwiches: allemaal vrij eenvoudige bereidingen”, aldus nog Gert Laurijssen.

Nosh & Toniq richt zich op een jonge publiek en werkt zoveel mogelijk met streekingrediënten. Ijs wordt bijvoorbeeld gedraaid van melk uit de eigen boerderij in Merksplas. Betalen kan alleen met de kaart of je telefoon. Cash geld vinden ze niet meer van deze tijd.