DSC_1147

Smurfit Kappa Turnhout leent machines voor kunstinstallatie

Komend weekend opent in cultuurcentrum de Warande in Turnhout een tentoonstelling met werken van Floris Vanhoof. De van Mol afkomstige, talentvolle kunstenaar creëerde bijzondere installaties met vouwkarton. Daarvoor kreeg hij de medewerking van kartonproducent Smurfit Kappa in Turnhout. “Het was onze eerste dergelijke samenwerking met een kunstenaar”, zegt Luc Van Gils van Smurfit Kappa.

Floris Vanhoof is zowel filmmaker, muzikant als beeldend kunstenaar. “Ik maak elektronische muziek en het idee was om een luidsprekerorkest te creëren, met vormen die verwijzen naar luidsprekers. Eerst probeerde ik met aluminium, later met hout maar dan kwam ik bij karton uit. Dat plooide ik tot geometrische vormen en om dat machinaal te doen, kwam ik in contact met Smurfit Kappa.”

Out of the box
De Turnhoutse productiesite is gespecialiseerd in kartonverpakkingen voor uiteenlopende klanten, vaak multinationals. “Jaarlijks ontwikkelen we 4.500 tot 5.000 verpakkingsmodellen”, zegt Luc Van Gils, customer support & pre production manager. Voor het maken van prototypes staan 2 plotters klaar. Hierover kon de kunstenaar beschikken. “Onze 5 designers hebben allemaal wel een stukje meegeholpen. Het was zoeken naar een evenwicht tussen wat Floris wou en de technische mogelijkheden. Voor onze mensen was het ook mee out of the box denken, letterlijk deze keer.”

“Als B2B-bedrijf is deze samenwerking een manier om eens anders naar buiten te treden. We gaan dit project ook indienen voor een 2-jaarlijkse wedstrijd intern binnen Smurfit Kappa rond de ondersteuning van sociaal-culturele projecten. Een dergelijke samenwerking met een kunstenaar kan nog in de toekomst. Voor ons was dit een leuke ervaring.”

Smurfit Kappa stelt in Turnhout 330 mensen te werk. Jaarlijks verwerkt de fabriek 180 miljoen vierkante meter karton.

De tentoonstelling van Floris Vanhoof loopt van 5 tot 27 mei in de Groenzone, de Luifelzaal en de Houten Zaal van de Warande.