image00001

Schrijnwerkersgilde is 150 jaar oud

Met een officieel ontvangst op het stadhuis in Turnhout heeft de vereniging Maatschappij Sint-Jozef zijn 150ste verjaardag gevierd. Nog altijd verenigt die werkgevers uit de sector van de hout en bouw.

Maatschappij Sint-Jozef werd opgericht op 3 mei 1868 en bestond uit zelfstandige schrijnwerkers en hun arbeiders. “Ze groepeerden zich en betaalden een wekelijkse bijdrage”, zegt hun huidige voorzitter Peter de Jong. “Die fondsen moesten dienen om in geval van een langdurige werkloosheid, ziekte of sterfgeval onderlingen bijstand te verlenen. De stichters van onze vereniging waren de voorlopers van de ziekenfondsen en andere sociale uitkeringen.”

Terecht fier
“Mochten de stichters van onze maatschappij hebben geweten hoe hun initiatief verder is gegroeid, dan zouden ze terecht fier mogen zijn op hun baanbrekend werk”, gaat de voorzitter verder. “In 1891 werd de opdracht van onze maatschappij om onderlinge bijstand te verlenen, overgenomen door de grote Werkmansgilde van de stad Turnhout.”

De vriendenkring met zelfstandigen uit de hout & bouw houdt nog altijd jaarlijks een teerfeest rond de datum van hun patroonheilige. Ook ledenvergaderingen, uitstappen en fabrieksbezoeken staan op de activiteitenlijst.