Het nucleaire afvalverwerkingsbedrijf Belgoprocess uit Dessel heeft in Bulgarije mee een succesvolle test uitgevoerd van een nieuwe verbrandingsinstallatie voor radioactief afval. Het gaat om een zogenaamde plasma-oven waarin temperaturen tot 1.300°C worden ontwikkeld. Belgoprocess deed dat in een joint-venture met het Spaanse bedrijf Iberdrola Ingenieuria y Construccion.
De ultramoderne installatie bevindt zich bij de kerncentrale van Kozloduy in Bulgarije en heeft een capaciteit van 250 ton laag- en middelactief afval per jaar. Ze zorgt ervoor dat het volume van het afval aanzienlijk vermindert en het afval wordt geïmmobiliseerd.
Door het gebruik van plasma als warmtebron wordt anorganisch afval gesmolten en organisch afval vergast, wat resulteert in een slak als eindproduct. De behandeling van de rookgassen is vergelijkbaar met die van een conventionele verbrandingsoven voor radioactief afval, zoals de Cilva-installatie bij Belgoprocess in Dessel.
3 dagen
In Bulgarije ging het om een 72-uurtest. Drie dagen werden alle aspecten van de installatie in continue werking getest met gesimuleerd radioactief afval. Ze toonden aan dat de installatie voldoet aan de ontworpen capaciteit. Ook verschillende gietingen van de hete vloeibare slak van zo’n 1.300°C werden succesvol uitgevoerd.
Het contract dateert al van 2009. Intussen moest een gedetailleerd ontwerp van de installatie worden goedgekeurd en allerlei testen gebeuren vooraleer in 2015 aan de bouw kon worden begonnen. De financiering gebeurde door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Bulgaarse overheid.