Vandaag is het precies 150 jaar geleden dat Marie Sklodowska-Curie in Polen werd geboren. Ze was de eerste vrouw die een Nobelprijs ontving en de eerste vrouw die de prijs voor de tweede keer in ontvangst mocht nemen: voor natuurkunde (1903) en voor scheikunde (1911). Het SCK in Mol greep deze bijzondere dag aan om een vleugel van een labo naar deze bijzondere wetenschapper te noemen.
Haar ontdekking van radium vormde de basis voor de nucleaire geneeskunde, met name radiotherapie. De BR2-reactor bij het SCK speelt nog altijd een belangrijke rol in de productie van verschillende types van medische radio-isotopen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker.
Op bezoek in Olen
In 1921 bracht Marie Curie een bezoek aan de radiumfabriek van Union Minière in Olen. Radium werd daar op grote schaal gezuiverd. Meer dan de helft van alle radium in de wereld kwam van de Olense fabriek, waarbij België in de jaren ’20 en ’30 de wereldmarkt domineerde.
“We mogen de pioniers niet vergeten. Marie Sklodowska-Curie heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd waar we tot op vandaag nog steeds de vruchten van plukken. Mijn wetenschappelijke carrière is trouwens mede dankzij haar begonnen, want mijn doctoraat ging over het edelgas radon. Marie Curie is een voorbeeld voor wetenschappers”, zei Hans Vanmarcke vanmiddag op een plechtigheid bij het SCK. Hij is het hoofd van de expertisegroep interdisciplinary biosciences en voorzitter van het wetenschappelijk comité van de Verenigde Naties Unscear.
Aansluitend huldigde een officiële delegatie een vleugel van het radiobiologische laboratorium in als de Marie Sklodowska-Curie-vleugel.