DoseVue, een spin-off van het SCK in Mol, heeft zijn intrek genomen op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Het bedrijf ontwikkelde een technologie om de veiligheid tijdens een bestraling te verhogen door een betere monitoring van de radiotherapie. “We kozen bewust voor het ecosysteem in Turnhout”, zegt CEO Emiliano D’Agostino.
Een bekend probleem bij radiotherapie is dat niet alleen de tumor wordt bestraald maar ook gezond weefsel. Hoe beter dokters kunnen monitoren waar de stralingsdosissen terechtkomen, hoe gerichter ze hun apparatuur kunnen afstellen. Dit draagt bij aan een gepersonaliseerde behandeling en biedt de patiënt de beste garantie op genezing.
DoseVue focust zich op behandelingen waarbij een hoge dosis in een keer wordt afgeleverd. “Onze technologie laat toe om de stralingsdosis op minstens 4 plaatsen tegelijkertijd en in realtime te monitoren”, vertelt CEO Emiliano D’Agostino. ‘We gebruiken hiervoor glasvezel. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het kan worden ingebouwd in bestaande katheters.”
Internationaal gezelschap
DoseVue bestaat momenteel uit een internationaal gezelschap van 5 mensen. Naast de samenwerking met het SCK is er ook een sterke band met de universiteit van Leuven en met diverse ziekenhuizen, waaronder het Institut Gustave Roussy, het vooraanstaande Europese Kankercentrum in Parijs.
Dat het bedrijf bij OMC op de Philips-site in Turnhout terechtkomt, is geen toeval. “Andere OMC-partners helpen ons bij het realiseren van onze doelen”, zegt Emiliano D’Agostino. “Peira bijvoorbeeld is een belangrijke speler in het onderzoek naar kanker en we maken graag gebruik van de technische knowhow bij engineeringbureau Absolem. Bovendien ontdekten we heel recent dat de researchafdeling van Philips een hightech RX-apparaat herbergt waarvan we gebruik kunnen maken.”