Wetenschappers van het SCK in Mol bereiden sinds zo’n 10 jaar een experiment in de ruimte voor met spiruline, een bacterie die in staat is om zuurstof en voeding te produceren. In november zal een apparaat naar het Internationale Space Station (ISS) worden gestuurd om de werking van spiruline te testen. Het project zal cruciale informatie verschaffen over de zuurstofproductie door een actieve bacteriecultuur die verschillende weken aan omstandigheden als gewichtloosheid en ruimtelijke radiatie worden blootgesteld. Een en ander werd vandaag bekendgemaakt tijdens het bezoek van Prinses Astrid aan de Life Sciences-laboratoria van het SCK.
“Het is een wereldprimeur”, zegt Natalie Leys, verantwoordelijk voor de afdeling microbiologie op het SCK. “Onze ruimtelijke projecten worden regelmatig geselecteerd om experimentele pakketten op te sturen naar ISS. Alle verzamelde gegevens doen ons de werking van het lichaam en bacteriën beter identificeren, en de resultaten kunnen gebruikt worden voor therapeutische toepassingen en biotechnieken op aarde.”
Nieuwe voorzitter
Tijdens het bezoek maakte de prinses ook kennis met een aantal jonge onderzoekers. En met Hans Vanmarcke. Het hoofd van de afdeling Life Science van het SCK is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van Unscear, het wetenschappelijk comité van de Verenigde Naties dat onderzoek voert naar de gevolgen van ioniserende straling. De organisatie verenigt wetenschappelijke delegaties van 27 landen, waaronder België. Vanmarcke was al sinds 1996 lid van de Belgische afvaardiging.