diepe geothermie

VITO verwarmt zich vanaf volgende winter met diepe aardwarmte

De boortorens op de Balmatt-site in Mol zijn dan wel verdwenen, maar dat wil niet zeggen dat de werkzaamheden rond de diepe geothermie stilliggen. VITO verwacht dat eind 2017 alle installatiewerkzaamheden zijn afgerond zodat ze zich vanaf de winter 2017-2018 voor het eerst met geothermische warmte kunnen verwarmen. “De rest van de Kempen kan dan volgen”, klinkt het bij de Molse onderzoeksinstelling.

Waar de activiteiten zich het voorbije anderhalf jaar zich vooral ondergronds afspeelden, verhuizen die nu naar de bovengrond. De komende weken worden warmtewisselaars en pompen geïnstalleerd, een geothermiecentrale gebouwd en een warmtenet aangelegd naar de terreinen van SCK en VITO. Met dus als deadline eind 2017.

138 graden
Een jaar geleden kon het eerste warme water vanuit de diepe ondergrond onder Mol worden opgepompt, lees: 3.610 meter. Dat had een temperatuur van 138 graden, waarvan aan de oppervlakte nog 126-128 graden over bleef. De resultaten voldeden aan de verwachtingen, waarna een 2de boring werd uitgevoerd. In september jl. testten de onderzoekers of het opgepompte water via de eerste pijp weer in de ondergrond kon worden geïnjecteerd via de tweede pijp en dat bleek te lukken.

Voor de boorwerkzaamheden op de Balmatt-site werd de THV Daldrup-Smet opgericht. De boortoren is intussen afgebroken en het terrein wordt nu in gereedheid gebracht voor de volgende stappen.

Walter Eevers, R&D directeur bij VITO, is een van de sprekers op Made in Kempen Live op 23 februari in Herentals. Meer info en inschrijving via deze link.