Studenten van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven in Geel hebben een chips ontwikkeld op basis van meelwormen. Ze stelden hun innovatie gisteren voor op de Dag van de Wetenschap en dienen hun kandidatuur in voor de Ecotrophelia-wedstrijd van Fevia, de sectororganisatie van de voedingsindustrie. “Bij ons weten bestaat dit nog nergens ter wereld”, zeggen ze.
De opdracht voor Ecotrophelia bestaat erin een eco-innovatief en commercialiseerbaar product te ontwikkelen. “We zijn gaan zoeken naar iets wat veel mensen aanspreekt”, doet Svea Kooper het verhaal. “We wilden iets doen met eetbare insecten, maar tegelijk mochten de insecten zelf niet zichtbaar zijn maar wel in een verwerkte vorm. Daarop zijn we gaan brainstormen en uitgekomen bij een meelwormenchips.”
Smaaktesten
“Op internet zochten we een recept voor tortillachips”, gaat Melissa Van Oeckel verder. “Bepaalde ingrediënten hebben we vervangen door meelwormenpoeder en dan zijn we gaan experimenteren. We maakten nu een chips met 15% en 30% poeder en zullen aan de hand van smaaktesten nog nagaan tot hoever we kunnen gaan.”
“Voor ons product bedachten we de naam The Beetle Factory”, aldus Nathalie Vandermeeren. “We ontwikkelden ook een verpakking en zijn nog bezig met het marketing- en businessplan.” Het ‘chipsteam’ bestaat in totaal uit 6 studenten.
Eetbare insecten vinden meer en meer ingang als duurzaam alternatief voor vleesconsumptie. Ze kunnen duurzaam worden gekweekt en leveren een hoge voedingswaarde, vooral op het vlak van eiwitten. “Wij hopen dat de chips een opstap kunnen betekenen naar het eten van andere voeding op basis van insecten”, zeggen de studenten Master in de Biowetenschappen. Naast de meelwormenversie denken ze ook al aan andere insectenvarianten.
Voor dezelfde wedstrijd ontwikkelde een ander team binnen dezelfde faculteit van KU Leuven een meelwormensoep. In maart 2017 vindt de nationale jurering plaats. Het winnende product stoot door naar de Europese finale.