2016-11-10-upness-zaltbommel Marcel de Jong (links) en Luc Meeuwissen.

Starter van de week: Up’ness gaat voor gezonde landbouw en voeding

Marcel de Jong (links) en Luc Meeuwissen.
Marcel de Jong (links) en Luc Meeuwissen.

Luc Meeuwissen heeft een uitgebreide ervaring in de voedingssector op het vlak van finance en operations. Marcel de Jong is al meer dan 20 jaar teler, opleider en adviseur in de biologische land- en tuinbouw. De 2 vonden mekaar in Up’ness, een bedrijf dat ze in april jl. in Arendonk boven de doopvont hielden. Daarmee staan ze land- en tuinbouwers bij in het telen van gewassen op een natuurlijke manier. “Hoe wij de zaken aanpakken, is vrij uniek”, zeggen de twee.

“Ik wou iets in de landbouw doen”, start Luc Meeuwissen zijn verhaal. “Mijn vrouw is huisarts en we zijn fan van gezonde voeding omdat we ervan overtuigd zijn dat het een basis is voor een gezond en dus ook een gelukkiger leven. Bovendien stel ik vast dat door langdurig gebruik van chemische meststoffen en bestrijding heel wat nutriënten uit voeding zijn verdwenen.”

Complete plaatje
Marcel de Jong was actief voor een bedrijf dat natuurlijke bodemverbeteraars produceerde maar niet het hele gamma kon leveren om een land- of tuinbouwer bij te staan in de volledige teeltcyclus. Daar ligt net de kracht en focus van Up’ness. “Wij brengen natuurlijke producten van verschillende leveranciers samen waarmee we wel dat complete plaatje kunnen bieden”, legt de Jong uit.

Concreet werken ze op het verbeteren van bodemstructuur, op organische bemesting en op plantversterking en -weerbaarheid. “Klanten komen bij ons omdat ze willen anticiperen op het verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen, omdat ze met resistentie kampen of omdat ze minder residu’s willen in hun gewas, een vraag van de retail.”

Up’ness heeft eigen testprojecten lopen, onder meer voor aardbeien bij het Proefcentrum Hoogstraten, en richt zich op de Benelux, voor een breed scala aan teelten. Ze werken samen met collega’s in Frankrijk voor de uitwisseling van kennis.