Zo herken en overwin je een burn-out

Tommy BrowaeysDinsdag 25 november 2014 gaat het licht uit voor Tommy Browaeys (44j.) uit Retie, uitgever Trends Top bij Roularta. In de plaats van te gaan werken stapt hij die dag naar de dokter, waar hij instort. Het verdict: een burn-out. Hoe het zover is kunnen komen en hoe hij zijn leven weer op de rails krijgt, schrijft hij neer in het boek ‘Wake-up Call’, dat sinds deze week verkrijgbaar is.

“Het was een combinatie van factoren”, blikt Browaeys terug. “Een half jaar eerder moesten we na de overname van een andere onderneming naar Brussel verhuizen. Omdat ik de overname zelf mee had goedgekeurd, voelde ik me schuldig tegenover anderen die gedwongen waren mee te verhuizen of ontslag te nemen. Ik was misschien naïef en had die verhuis niet verwacht, had het gevoel dat ik de controle over mijn professionele situatie kwijt was. En zo verloor ik mezelf. Ik praatte er weinig over.”

De huisarts adviseert hem te stoppen met werken. In totaal blijft hij 4 maanden thuis. Op advies van de dokter zoekt hij ook een mindfulness coach op. “Dat is voor mij een zegen geweest. Hier geloof ik meer in dan in medicatie. Ik heb veel gelezen, dingen genoteerd, yoga en meditatie gedaan, anders gaan sporten, gezond eten.” Midden vorig jaar gaat hij deeltijds weer aan de slag en nadien voltijds. Sinds januari dit jaar werkt hij 4/5de en neemt hij 1/5de ouderschapsverlof, wat hij één van zijn beste beslissingen ooit noemt.

Verhaal verder delen
Gaandeweg begint Tommy Browaeys zijn verhaal te noteren en te delen. Hij start een blog en begint aan een boek. Het is zijn persoonlijk verhaal dat wordt afgewisseld met handvatten die hijzelf kreeg aangereikt en vertaalde naar zijn situatie. In de zoektocht naar zichzelf komt hij uit op hooggevoeligheid, een tweede thema in het boek. Hij beseft dat zijn zachte karaktereigenschappen in de harde bedrijfswereld ooit tot een crash moesten leiden en kiest er nu volop voor om zichzelf te zijn.

“Ik ben blij dat me dit is overkomen”, zegt hij nu. “Het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf herontdekt heb. Mijn werk doe ik graag, heb fijne collega’s maar ik kijk niet meer te ver vooruit. Daarnaast heb ik een doel gevonden in het boek. Ik wil mijn verhaal verder blijven delen en voel dat ik mensen inspireer. Daar haal ik zelf weer energie uit. Ik voelde mezelf gevangen in een moeilijke context en wees die met de vinger. Maar de context is niet relevant, omdat de oplossing in jezelf ligt.”

‘Wake-up Call’ is uitgegeven bij Witsand Uitgevers en verkrijgbaar in de boekhandel en in de belangrijkste onlineshops in België en Nederland.