Verlichtingsfabrikant ETAP heeft een bijzonder verlichtingsproject uitgevoerd voor de Universiteit van Amsterdam. Er komt geen schakelaar of drukknop meer aan te pas. Sensoren detecteren daglicht en bewegingen en daarop past de verlichting zich aan.
Het bedrijf uit Malle stond in voor de verlichting en noodverlichting in gebouw G, een monumentaal pand uit 1934 aan de Prinsengracht dat werd gebouwd door architect Hulshoff en onderdak geeft aan de faculteit psychologie. De opdrachtgever voor dit renovatieproject vroeg ledverlichting, 500 lux op de werkplek, weinig verblinding en de mogelijkheid om het licht te regelen op basis van aanwezigheid en daglicht.
Energiebesparing
Standaard brandt de verlichting niet. Enkel wanneer er iemand aanwezig is, schakelt die in, wat zorgt voor een extra energiebesparing. Wanneer er een tijdje geen beweging meer is, dimt eerst de verlichting, waarna ze pas in tweede instantie volledig uitschakelt.
“Meer en meer krijgen we de vraag naar bewegingsdetectie en lichtregeling omdat het energiezuinig is”, klinkt het bij het bedrijf. “Geen schakelaars of drukknoppen zijn nog een uitzondering. Meestal wil de klant nog een eigen tussenkomst kunnen doen. Maar bijvoorbeeld op scholen ontbreekt het bij studenten wel eens aan de discipline om het licht uit te schakelen en kiest men voor sensoren die beweging detecteren.”
ETAP beschikt in Breda over een verkoopkantoor voor Nederland. “De Universiteit van Amsterdam deed al vaker een beroep op ons en is een mooie referentie.” Onze noorderburen zijn een belangrijke exportmarkt, samen met Frankrijk en Duitsland.