Allard-Europe produceert zwaarste gietstuk ooit in Vlaanderen

allard europeDe Turnhoutse staalgieterij Allard-Europe heeft twee opdrachten in de wacht gesleept voor samen vier immense gietstukken. De eerste opdracht zijn twee onderdelen voor een offshore onderwater hei-installatie met elk een gietgewicht van om en bij de 40 ton. De opdrachtgever is een Nederlandse klant.

De tweede opdracht is zo mogelijk nog spectaculairder. Hier gaat het om twee onderdelen voor een bekende Vlaamse baggeraar die zo groot en zwaar zijn dat ze telkens in twee delen zullen worden gegoten en daarna aan elkaar gelast tot een onderdeel van 37 ton afgewerkt gewicht. Met het volledige giet- en voedingssysteem zal het zwaarste gietstuk om en bij de 45 ton wegen. “Dit wordt meteen het zwaarste gietstuk dat ooit in Vlaanderen gegoten zal zijn”, zegt Jef Dijckmans van Allard-Europe.

Huzarenklus
Op technisch vlak staat het team van Allard-Europe voor een huzarenklus. Niet alleen het gewicht en daarbij de omvang van de stukken zijn een uitdaging. Ook de bijzondere eisen die aan de legering worden gesteld, vragen extra aandacht. “De ‘martensitische staallegering’ werd niet gekozen omwille van de roestvastheid, maar omwille van de uitzonderlijke mechanische eigenschappen die tot drie keer hoger zijn dan van gewoon staal en dat tot wanddiktes van 500 mm”, legt Dijckmans uit. De mechanische bewerking van de gietstukken zal grotendeels bij Allard-Europe gebeuren. Ook hier verlegt het bedrijf zijn grenzen. Zo zullen er verscheidene kruisende kanalen worden geboord met diameters tot 200 mm en boordieptes tot meer dan 1,5 meter.

Allard-Europe is een Turnhoutse gieterij met een lange traditie. De jongste jaren zijn bijzonder moeilijk geweest door een wereldwijde overcapaciteit bij een drastisch gedaalde vraag en de hoge maakkosten, eigen aan België. Specialisatie drong zich dan ook op.

Vandaag lijkt Allard-Europe zichzelf echter opnieuw op de kaart te zetten door zich te specialiseren in zware en complexe gietstukken,die andere gieterijen vanwege net de moeilijkheid liever aan zich voorbij laten gaan. Het bedrijf stelt een 100-tal mensen te werk.