Eerste doctoraatsverdediging ooit in Geel

Bert BonroyVandaag promoveert Bert Bonroy, verbonden aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven en onderzoeker bij Mobilab, het expertisecentrum Welzijn en Technologie van Thomas More, tot doctor in de Industriële Ingenieurswetenschappen. In zijn doctoraatsverhandeling focust Bert Bonroy zich op het ontwikkelen van technologische hulpmiddelen om de chronische zorg bij o.a. dementerende ouderen en kinderen met epilepsie te verbeteren. Het is de eerste keer ooit dat een onderzoeker zijn doctoraatsverhandeling in Geel mag verdedigen.

Voor zijn doctoraat ging Bert Bonroy op zoek naar technologie die onmiddellijk inzetbaar is in reële omstandigheden. Hij focuste daarbij op drie verschillende doelgroepen: dementerende ouderen, volwassenen en kinderen met epilepsie. Voor dementerende ouderen werd onderzocht hoe je bij deze mensen automatisch pijn of ongemakken kan detecteren op basis van hun gelaatsuitdrukkingen. (www.painvision.be) Bij volwassen personen werden kniehoekmetingen gebruikt om activiteiten zoals stappen, trappen doen en lopen te voorspellen. Voor kinderen met epilepsie werd bekeken hoe je ’s nachts bij hen abnormale bewegingen kan herkennen. Voor elk van deze toepassingen werd een specifiek systeem ontwikkeld en getest in reële omstandigheden.

Curriculum
Bert Bonroy (33), afkomstig van Zoerle-Parwijs en woonachtig in Herentals, promoveerde in 2003 tot Bachelor in de Elektronica-ICT aan de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel. Twee jaar later studeerde hij er af als Master in de Industriële Wetenschappen, optie ICT (industrieel ingenieur). Hij deed zijn eerste beroepservaring op bij Siemens Herentals in de afdeling R&D. Na een jaar keerde hij terug naar de Katholieke Hogeschool Kempen (vandaag Thomas More) als onderzoeker bij Mobilab, het expertisecentrum Welzijn en Technologie. Hij startte met zijn doctoraatsopleiding in 2008.