De gezondheids- en welzijnssector staat voor grote uitdagingen. De sterk verouderde bevolking vraagt meer zorg, maar de overheid komt met minder financiële middelen over de brug. De sector is dan ook dringend op zoek naar nieuwe businessmodellen die de gezondheidszorg grondig kunnen transformeren. En daar liggen kansen voor ondernemerschap. KEA, een initiatief van de Flanders Business School en de Thomas More hogeschool, biedt starters in de zorgeconomie een intensief begeleidingstraject van ideefase tot effectieve start-up.
Elke vernieuwing begint met een goed idee. Maar ook in de zorgsector is de weg van idee naar realisatie bezaaid met hindernissen. Misschien kent de man of vrouw achter een schitterend idee de zorgmarkt onvoldoende. Of hij/zij mist een aantal competenties om het zorgidee te vertalen naar een succesvol businessmodel of start-up. Voor deze mensen is het KEA-programma dé oplossing: KEA begeleidt (pre-)starters in de zorgeconomie intensief, van een idee tot aan de effectieve start-up.
Vijf starters
Na één jaar werking zijn de eerste resultaten van KEA een feit: vijf concrete initiatieven/bedrijven zijn in opstart. Zo is er preBEATor, een betrouwbare en gestandaardiseerde harttest, speciaal ontwikkeld voor grote groepen (amateur)sporters. Intellicare.be zet dan weer in op preventie van en individuele begeleiding bij lage rugpijn. En voor professionele geurtoepassingen voor zowel het begeuren als het ontgeuren van ruimtes in de zorgsector kan je terecht bij Begeuren.be.
Het Agentschap Ondernemen, Contactpunt Zorgeconomie, heeft hiervoor Flanders Business School gekozen. FBS werkt voor KEA samen met de Thomas More hogeschool, met campussen in de hele provincie Antwerpen, een sterk aanbod aan zorgopleidingen en een daaraan gekoppeld praktijkgericht onderzoek.