RoboJob helpt verspanende industrie automatiseren

RoboJobRoboJob uit Heist-op-den-Berg, een onderdeel van Aluro Group, breidt zijn aanbod voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-draai- en freesmachines nog uit.

Het jonge bedrijf dat in 2007 ontstond uit Aluro CNC blijft groeien en innoveren, ook met de hulp van subsidies van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie).

“RoboJob is ontstaan vanuit een zeer reële behoefte in de verspanende industrie waar ook ons eigen bedrijf Aluro CNC toe behoort”, zegt Steven Craenen, marketing manager van Aluro Group. “Er zijn in België duizenden kleine verspanende bedrijven waar onderdelen worden gedraaid en gefreesd. Daar zijn veel eenmansbedrijfjes bij, maar ook grotere bedrijven. Bij Aluro CNC werken we met 22 machines en ongeveer 35 mensen. Sinds de start van de crisis heeft de sector het heel moeilijk. Klanten bestellen kleinere hoeveelheden en plannen maar op heel korte termijn, en ze proberen ook goedkopere bedrijven in Oost-Europa uit. Belgische bedrijven kunnen meer gecompliceerde stukken produceren, maar de personeelskost is hier hoog. Bovendien is CNC-operator een knelpuntberoep. Al zo lang ik me kan herinneren staat aan ons bedrijf een bord met CNC-operatoren gevraagd. Niemand reageert daar op. Een nationale advertentiecampagne levert ook niets op. Dus zocht Helmut De Roovere, zoon van Aluro-stichter Frans De Roovere, naar een oplossing in automatisatie, om flexibeler te kunnen werken en snel kleine aantallen van een bepaald onderdeel te kunnen maken.”

Het resultaat van de denkoefening was RoboJob, opgericht door Helmut De Roovere, die technisch sterk staat, en zijn studiegenoot Luc De Ceuster, gespecialiseerd in software en programmeren. “De eerste machine van RoboJob kwam op de markt in 2011. Het is een gebruiksvriendelijke en compacte robot die kan worden ingeschakeld bij een draaimachine. Het ruwe materiaal, bijvoorbeeld een blokje metaal, ligt klaar op een tafel in vakjes die snel kunnen worden ingesteld afhankelijk van de grootte van de onderdelen. De robot neemt het ruwe materiaal, plaatst het in de machine, neemt het er weer uit als het bewerkt is en plaatst het afgewerkte onderdeel op de tafel. Als de robot geprogrammeerd is voor een bepaalde opdracht, kan hij een paar uur alleen werken. Intussen kan een werknemer een andere machine bedienen. Of na de werkuren kan de machine nog een opdracht afwerken terwijl het personeel al naar huis is.”

Na de robot voor de draaimachine ontwikkelde Robojob er ook voor freesmachines, en nu focust het jonge succesvolle bedrijf zich op de modulaire uitbreidbaarheid van de bestaande robots. “We investeren volop om concurrenten voor te blijven en kloppen ook geregeld aan bij het IWT. Die organisatie geeft niet alleen financiële steun maar kan ook onafhankelijke studies uitvoeren over de resultaten die kunnen worden bereikt met onze machines. Zo’n studie is goud waard, en als bouwers van draai- en freesmachines ons aanbevelen bij hun klanten, zoals het Japanse topbedrijf Okuma nu doet, dan ben je vertrokken. De aankoop van een Robojob-machine vergt een investering, maar vooral kleinere bedrijven merken heel snel de voordelen en de investering is na ongeveer 18 maanden terugverdiend.”

De nieuwste aanwinsten bij RoboJob zijn een aangepaste tafel waar assen op kunnen worden geladen en een mogelijkheid om de robot ruwe materialen van op een pallet in een draaimachine te laten laden of afgewerkte onderdelen uit de machine op een pallet te laten stapelen. Er kan ook een aan- en afvoerband worden gekoppeld aan de robots. “Wij geloven sterk in de mogelijkheden van de automatisatie bij CNC. Wij moeten vertrouwen wekken door de werking van onze robots te laten zien. Daarom zijn we steeds aanwezig op vakbeurzen en houden we opendeurdagen. Op donderdag 30 oktober organiseren we ook een workshop in het Luikse competentiecentrum Technifutur.” (Leen De Moor)