De werkgeversorganisaties zijn absoluut niet te spreken over de plannen van de vakbonden om op 15 december het land lam te leggen.
Unizo: “Elk overleg wordt in de kiem gesmoord”
“De vakbonden noemen zich de verdedigers van het sociaal overleg, maar met dergelijke acties smoren ze elk sociaal overleg bij voorbaat in de kiem”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. UNIZO wijst op de gevolgen voor de gehele samenleving. “Een algemene staking treft al wie wil werken, wie naar school moet en de vele ondernemers die hun bedrijf moeten stil leggen. Wie staakt voor meer welvaart, meer jobs en meer koopkracht zou moeten weten dat je met het plat leggen van een land net het tegenovergestelde bewerkstelligt.”
Voka: “Het land gijzelen is een brug te ver”
Ook Voka vindt het dreigen met beurtstakingen in de provincies en een nationale staking op 15 december een brug te ver. “De inkt van het regeerakkoord is amper droog, en er is duidelijk aangegeven dat de nieuwe regering een aantal zaken in overleg met vakbonden en werkgevers wil gaan uitvoeren”, aldus gedelegeerd bestuurder Jo Libeer van Voka. “Dat men nu al naar het meest drastische wapen grijpt, en dreigt om het land plat te leggen, is onbegrijpelijk.”
Als de bonden “het land willen gijzelen op 15 december”, zadelt dit de economie op met een dag verlies en zal dit tot frustraties leiden bij bedrijven, gebruikers van het openbaar vervoer, studenten in examenperiode…
De Voka-topman zegt voorts dat iedereen inspanningen moet leveren om de uitdagingen van het federale budget en het behoud van de sociale zekerheid aan te kunnen. “Mag ik er bijvoorbeeld op wijzen dat de tweede maand gewaarborgd loon ook voor onze ondernemingen een bittere pil is?”
VBO: “Gevaarlijk spel”
Gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Pieter Timmermans vindt de stakingsdreiging ‚gevaarlijk spel’. “In het verleden hebben dergelijke acties nooit één extra job opgeleverd, integendeel.”
Timmermans noemt de acties ‚onbegrijpelijk’ en ‚gevaarlijk’. „De werkgevers staken al verschillende dagen de hand uit voor overleg. Als men de lont aan het kruidvat steekt, weet men nooit waar men eindigt. In het verleden heeft het land platleggen nooit één extra job opgeleverd, integendeel. Ze zorgen voor imagoschade en er gaan jobs verloren.”