Diepe geothermie als goud van de toekomst voor de Kempen

geothermie-in-beeldVorige week bezocht een delegatie van een 30-tal Antwerpse en Kempense politici, burgemeesters, schepenen en vertegenwoordigers van Eandis en Infrax enkele diepe-geothermieprojecten in de buurt van München. Ze bezochten onder meer een diepe-geothermiecentrale in werking, enkele toepassingen van het warmtegebruik en een centrale in opbouw in Unterhaching en Oberhaching. De studiereis was georganiseerd door de Kempense streekontwikkelingsintercommunale IOK, VOKA en VITO, die hiermee de haalbaarheid van geothermie voor zowel elektriciteits- als warmteproductie in de Kempen willen onderstrepen. In het kader van de huidige discussie over het mogelijke elektriciteitstekort deze winter is het studiebezoek diepe geothermie brandend actueel.

Kempense ondergrond geschikt voor diepe geothermie
IOK, VOKA en VITO werken aan een EFRO-project genaamd “Geothermie 2020” dat beoogt om een honderdtal dergelijke geothermiecentrales in Limburg en de Antwerpse Kempen te bouwen.

De voordelen kunnen legio zijn :

  • De centrales leveren continue zo’n 450 MW elektriciteit. Geothermiecentrales zijn groene-stroomproducenten en werken wereldwijd immers de klok rond, zeven dagen op zeven. Ze hebben dus niet de nadelen van wind- en zonne-energie, die vaak niet beschikbaar zijn wanneer de vraag van de huishoudens en de industrie het grootst is.
  • Ze leveren ook warmte waarmee rechtstreeks huizen en bedrijven kunnen worden verwarmd. Hierdoor vermijden we CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot van gebouwen is ca. 1/3 van de totale CO2-uitstoot van Vlaanderen.

Doordat de productie duurzaam is en niet afhankelijk van geïmporteerd aardgas, olie of steenkool kan de prijs ook over langere periodes (tientallen jaren) gegarandeerd worden op een stabiel kostenpeil.

Eens de diepe ondergrond – een geothermiecentrale onttrekt zijn energie van ca. 4 km diep – in kaart is gebracht kan een centrale die ca. 5 MWe produceert in minder dan twee jaar operationeel zijn.

Zekere en eigen energie bevoorrading voor de Kempen en Vlaanderen
Na het bezoek waren diverse Kempenaars overtuigd van het potentieel van diepe geothermie: Burgemeester van Dessel en Vlaams Volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck: “Geothermie kan het ‘goud’ van de toekomst zijn voor Vlaanderen en de Kempen”

Kris Vreys, directeur IOK: “Het bezoek aan Beieren overtuigde ons van het potentieel van geothermie: duurzaam, betaalbaar en een zekere bevoorrading. Laten we nu samen tot actie komen in de Kempen.

Jan Hendrickx, directeur VOKA Kempen: “Geothermie moet een motor worden voor economische ontwikkeling in de Kempen, een kans voor onze bedrijven”.