BioBest genomineerd voor Leeuw van de Export

biobestBiobest uit Westerlo is genomineerd voor de Leeuw van de Export 2014. 95% van de omzet die het bedrijf in 2013 realiseerde is namelijk afkomstig van export, een percentage dat de jury van de Leeuw wist te bekoren. Met de Leeuw van de Export beloont Flanders Investment & Trade jaarlijks bedrijven die sterk scoren op vlak van export. In totaal schreven 24 bedrijven zich in voor deze 13e editie van de wedstrijd. De uiteindelijke winnaars worden bekend gemaakt tijdens een groots event op 17 september in de Bijloke in Gent.

Bij de oprichting in 1987 was Biobest de eerste onderneming ter wereld die hommels voor de bestuiving van gewassen kweekte en commercialiseerde. Intussen groeide ze ook uit tot een wereldspeler op het vlak van biologische bestrijding in de landbouw. Het bedrijf uit Westerlo is aanwezig in 63 landen en heeft 12 buitenlandse dochters in 11 landen. In 2013 behaalde Biobest met 434 medewerkers wereldwijd een geconsolideerde omzet van meer dan 36,6 miljoen euro. Daarvan was 95% afkomstig uit export.

Ook dit jaar wordt de Leeuw in twee categorieën uitgereikt: zowel ‘kleine tot middelgrote’ als ‘grote’ bedrijven kunnen aanspraak maken op de prestigieuze prijs, een aanpak die duidelijk op enthousiasme kan rekenen. Er waren dit jaar 24 kandidaten, waarvan 16 ‘kleine tot middelgrote’ en 8 ‘grotere’ bedrijven. De succesverhalen van de vorige winnaars van de prijs spreken tot de verbeelding: de Leeuw van de Export mag onder meer Waterleau, Duvel-Moortgat, DEME en H.Essers tot zijn laureaten rekenen.

“Het winnen van de Leeuw van de Export gaf een grote uitstraling bij leveranciers, klanten en potentiële werknemers” getuigt Gert Bervoets, CEO van logistiek dienstverlener H.Essers, vorig jaar winnaar in de categorie ‘grote’ bedrijven. “We zijn een fiere leeuw, we hebben in onze communicatie dan ook vaak verwezen naar het winnen van deze award.”

Dit jaar werden Brouwerij L. Huyghe, HTMS en Vermeiren Princeps genomineerd voor de categorie ‘kleine tot middelgrote’ bedrijven. Agristo, Biobest en Datwyler Pharma Packaging Belgium zijn de genomineerden voor de categorie ‘grote’ bedrijven.

Uit deze zes exportsuccessen zal de jury vervolgens twee winnaars kiezen. Op woensdag 17 september mogen de winnaars uit elke categorie de exportprijs ontvangen uit handen van de minister-president van de Vlaamse Regering op een groots event in de Bijloke in Gent. De winnaars mogen zichzelf dan een jaar lang Leeuw van de Export 2014 noemen.