Met de reeks Innovatiehelden zetten we ondernemers in de kijker. Meer specifiek diegene die passioneel op zoek zijn naar nieuwe manieren om klanten een stap vooruit te helpen in hun eigen doelstellingen, temeer omdat ze een inspiratiebron zijn voor andere ondernemers en ondernemers-in-spe. Voor ons zijn het die innovatiehelden die in de toekomst het verschil gaan maken voor de Vlaamse economie.
Wat: omzetten van organisch afval naar waardevolle producten (olie, proteïne, chitine,…) door middel van vlieglarven.
Waarom: Johan Jacobs legt zijn carrière als diplomaat naast zich om innovatief idee na te jagen. Dat hij geen bioloog of chemicus is, houdt hem niet tegen. Hij omringt zich met de juiste mensen en leeft in zijn rijhuis letterlijk tussen de vliegen.
In dit filmpje, speciaal gemaakt voor de lezers van Made in Kempen, neemt Johan Jacobs jullie mee in zijn zoektocht naar innovatie.
Wil je graag je een innovatief project binnen jou bedrijf laten onderzoeken? Hieronder kan je contactgegevens van Danny Bobrowicz terugvinden. Hij helpt je graag gratis en vrijblijvend verder.
Danny Bobrowicz
Coördinator Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Tel: 03 216 21 61
GSM: 0497 296 769
E-mail:danny.bobrowicz@innovatiecentrum.be
Lees hier nog dieper het verhaal van Johan:
Innovatieheld van de maand juni is Johan Jacobs. Hij gaf zijn job als diplomaat op om zijn droom waar te maken: mest omzetten in waardevolle producten door middel van vliegenlarven.
Johan Jacobs vertelt over zijn innovatief idee: ‘In België zijn er een aantal organische afvalstromen zoals varkensmest waar we geen blijf met weten. Zou het niet fantastisch zijn mochten we vliegenlarven kunnen kweken op deze mest? Dan verkleinen we de hoeveelheid mest en krijgen we een waardevol product in de plaats. Vliegenlarven kan je immers gebruiken als visvoer of als bron van biodiesel.’
Johan Jacobs is een innovatieheld omdat hij het avontuur niet schuwt en zich met zijn startup volop inzet op een betere wereld. Hij had een stabiele job als diplomaat, maar ruilde die in voor een sprong in het onzekere. Hij begon in 2012 zwarte wapenvliegen te kweken op de bovenverdieping van zijn woonhuis. Dit werd mogelijk gemaakt door een flinke dosis lef, spaarcenten en een innovatiesubsidie die hij verkreeg via het Innovatiecentrum.
Je moet durven zegt Johan Jacobs: ‘Ik las over de eigenschappen van de Zwarte Wapenvlieg en zag hier economische mogelijkheden in. Het interessante aan deze vlieg is dat ze alleen in de larf-fase eet. De vlieg zelf eet niet. Dat is meteen de reden waarom de larven zo groot worden: ze moeten alle energie voor hun verdere levensloop in die fase opslaan. Interessante veelvraten dus.’
Binnenkort kan Jacob eindelijk de stap zetten naar een echt bedrijfspand. Millibeter heeft ondertussen 2 werknemers in dienst en wil binnenkort 1 ton organisch afval per dag verwerken. Ondertussen blijft het bedrijf volop inzetten op het vergaren van kennis door deel te nemen aan onderzoeksprojecten in samenwerking met universiteiten en hogescholen. Innovatie is en blijft een belangrijke pijler binnen het bedrijf.