DIAN IFC uit Vilvoorde begeleidt bedrijven in financiële moeilijkheden. Toen de knipperlichten bij Herchiva, de vennootschap achter de Buulse Bowling in Olen gingen branden, nam DIAN contact op: zij konden ervoor zorgen dat de eigenaars opnieuw rustig zouden kunnen slapen… Zij begeleidden Herchiva succesvol uit wco (zie artikel).
„Wij zetten al onze ervaring en expertise in om de continuïteit van bedrijven mee te verzekeren en om de werkgelegenheid in stand te houden. We zoeken mee naar oplossingen om de financiële strop rond het bedrijf weg te werken. Dat kan door bijv. schulden te hernegotiëren en te stretchen over verschillende jaren, door niet-rendabele afdelingen te saneren of door bijkomende investeerders te zoeken. Als dit niet lukt, begeleiden we onze opdrachtgever naar WCO”, vertelt managing director Dirk Schaekers.
„We sporen bedrijven in moeilijkheden op via RSZ-dagvaardingen, een van de grootste knipperlichten die gaan branden bij moeilijkheden. Niet iedereen aanvaart onze hulp. Sommigen gooien de telefoon dicht: waar bemoeien we ons mee. Als de financiële moeilijkheden onoverkomelijk zijn, begeleiden we het bedrijf naar WCO. Als de cliënt dit niet wil, kunnen we hem ook bijstaan bij de vereffening.”
„Wij begeleiden bedrijven in de WCO op bedrijfseconomisch vlak en werken hierbij complementair met de advocaat en de boekhouder. Onze opdrachtgever betaalt ons een vaste vergoeding per maand, van bij de aanvang van de opdracht tot de homologatie van het herstelplan. We stellen het verzoekschrift op, zorgen voor de bijlagen en werken samen met een raadsman die het verzoekschrift neerlegt bij de rechtbank. Samen met de raadsman begeleiden wij onze opdrachtgever op de rechtbank. Wij beantwoorden dan vooral de vragen op bedrijfsstrategisch of op boekhoudkundig vlak Als de rechtbank merkt dat een bedrijf in nood professioneel wordt bijgestaan, wekt dit vertrouwen. We versturen ook de nodige berichten naar alle schuldeisers die bij een WCO verplicht geïnformeerd moeten worden, onderhandelen over de herschikking van de schulden en houden het overzicht op de schuldenlijst. We stellen het reorganisatieplan op en zorgen voor onherroepelijke volmachten voor de stemming van de schuldeisers. Kortom, we ontzorgen op die manier de ondernemer in nood, die zich nu terug ten volle kan concentreren op zijn business. We zorgen ervoor dat hij weer kan slapen.”
Wat ondernemers volgens Dirk Schaekers tegenhoudt om tijdig hulp in te roepen? „Veel bedrijfsleiders denken te lang dat het morgen beter zal gaan. Ze denken dat die grote cliënt morgen eindelijk zal toehappen. Velen zijn ook beschaamd: wat gaat de goegemeente wel niet denken als het WCO aangevraagd wordt? Het water moet jammer genoeg al erg hoog staan eer men hulp durft in te roepen.”
Dirk Schaekers heeft zijn strepen verdiend als manager en interim manager in heel wat grote bedrijven en multinationals. Toen hij in het kader van een herstructurering in Waver samenwerkte met Christian Van Buggenhout, curator van o.a. Sabena, besloot hij zich te verdiepen in de WCO-wetgeving. In 2009 begon Dirk alleen aan zijn nieuwe bedrijvigheid, ondertussen werkt hij met 6 mensen en richtte hij onlangs de vennootschap DIAN IFC INTENSIVE FINANCIAL CARE BVBA op waarbij 50 procent in handen is van het accountants- en revisorenkantoor Vandelanotte met hoofdzetel in Kortrijk en 50% in zijn handen. DIAN IFC werkt voor elk bedrijf dat gered moet worden, van de kust tot aan de Maas.