Nieuwe vestiging Kempense tuinbouwer in Zeeuws-Vlaanderen goed voor 150 jobs

Verenigde Groenten Tuinders uit Rijkevorsel gaat een nieuwe vestiging uit de grond stampen in de Zeeuws-Vlaamse Autrichepolder, net over de grens bij het Oost-Vlaamse Zelzate. Dat meldt Zeeland Seaports. Het is de tweede tuinder in korte tijd die besluit zich te vestigen in het unieke glastuinbouwproject in Zeeuws-Vlaanderen, waar commerciële glastuinbouwbedrijven gebruik kunnen maken van de restwarmte en rest-CO2 van de kunstmestfabriek Yara. De levering van restwarmte en CO2 maakt dit gebied tot een van de meest duurzame glastuinbouw gebieden van Europa waarbij de kwekers bovendien profiteren van zeer scherpe tarieven.

Verenigde Groenten Tuinders koopt 40 hectare in de Autrichepolder. Daar zal het in totaal 30 hectare aan serres bouwen. VGT ontstond in 2004 toen vier tuinders samengingen. Verenigde Groentetuinders stelt vandaag 33 vaste werknemers en 20 seizoenswerknemers te werk. De paprika’s worden geteeld volgens het strenge Flandria lastenboek. Via de Mechelse Veilingen wordt 50% verkocht aan de binnenlandse markt en 50% wordt geëxporteerd. De nieuwe serres zullen de productiecapaciteit bij VGT enorm vergroten: het bedrijf beschikt immers vandaag ‘slechts’ over 15 hectare serre voor rode en gele paprika’s. Het project moet 150 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren.

Overigens is het gebruik van duurzame energie niet nieuw voor VGT, het wekt vandaag al op een milieuvriendelijke manier warmte en stroom op met behulp van warmtekrachtcentrales voor ongeveer 7000 gezinnen. De warmte van die centrale wordt gebruikt om de serres te verwarmen. De rookgassen worden gereinigd en geïnjecteerd in de serres; de paprikaplanten halen de CO2 uit de rookgassen en zetten de CO2 om in zuurstof.

Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen, zoals het project rondom kunstmestfabriek Yara heet, heeft nog 60 hectaren in de aanbieding.