Zomerbabbel met Tom Heyman, Janssen Pharmaceutica

Tijdens de zomermaanden draait onze economie op een lager pitje. Toch werken vele CEO’s in de Kempen door. Made in Kempen gaat enkelen van hen opzoeken. Bart De bruyn trok naar Tom Heyman van Janssen Pharmaceutica in Beerse voor een gezellige zomerbabbel.

Heyman_Tom_9047_LTom Heyman heeft er enkele zeer intensieve jaren opzitten aan het hoofd van Janssen Pharmaceutica, met campussen in Geel en Beerse. “De herstructurering en reorganisatie van 2009 heeft me bloed, zweet en tranen gekost en ook vele slapeloze nachten. We zijn door een moeilijke periode gesparteld, maar hebben Janssen Pharma een nieuw elan gegeven. Met succes, want de laatste jaren gaat het de positieve kant uit.”

EERSTE HELFT 2013 POSITIEF

“We hebben er een mooie eerste jaarhelft opzitten, waarin ook een aantal belangrijke dingen zijn gebeurd. In de VS hebben we een nieuw product gelanceerd voor de behandeling van type 2 diabetes, dat bij ons in Geel wordt geproduceerd. Koen Andries en zijn team hebben hier een nieuw geneesmiddel tegen tuberculose ontwikkeld, dat goedgekeurd werd. En zo zijn er nog veel positieve elementen dit jaar. Sinds 2009 hebben we 11 goedkeuringen bekomen voor geneesmiddelen en we hopen er tegen 2017 nog eens 10 te krijgen.” Heyman is ook zeer tevreden met de erkenningen die Janssen Pharmacuetica dit voorjaar te beurt vielen. “We zijn uitgeroepen tot meest innovatieve geneesmiddelenbedrijf ter wereld. De Life Time Achievement Award tijdens de Foreign Investment Trophy was dan weer een serieuze erkenning voor de investeringen die we hier al meer 60 jaar doen.” Janssen Pharmaceutica investeert jaarlijks 1,5 miljard euro, waarvan 1,2 miljard in onderzoek en ontwikkeling. Daarmee zijn ze zelfs de grootste private investeerder in O&O in België.

We hebben hier een prachtige campus, veel goede mensen en een sterk managementteam.

Voor de tweede helft van 2013 wil Heyman op hetzelfde elan verdergaan. “Veel hangt af van hoe de producten het op de markt gaan doen. We moeten ons dus flexibel opstellen. In onderzoek en ontwikkeling blijven we zeker verder investeren.”

DE WEG UIT DE CRISIS

Als deel van een grote multinational heeft Tom Heyman ook feeling met andere economieën. “De Amerikaanse economie is uit het slop aan het komen, al is het met horten en stoten. Hun grote troef is de energiekost. Door het schaliegas zullen zij op korte termijn onafhankelijk zijn van de wereldmarkt. De gasprijs bedraagt in de VS slechts 25 procent van wat hij in België kost.  Dat is voor ons minder belangrijk dan voor chemie en industrie, die heel afhankelijk zijn van die energie.” Heyman denkt dat men in België de Amerikanen wat onderschat. “Uit hun economische situatie gaat blijken, dat ze echt goed bezig zijn. De werkloosheid zakt momenteel ook in de VS en dat is een belangrijk teken.”

Iedereen moet mee aan de kar trekken. De regering kan dat niet alleen.

Heyman vreest dat het bij ons nog wel enkele jaren kan duren vooraleer we uit de crisis kruipen. “Het zal bij ons ook met horten en stoten gaan. Maar er zijn twee grote problemen die het niet makkelijk maken: de energieprijzen en de loonkost. “Iedereen moet mee aan de kar trekken. De regering kan dat niet alleen. De werkgevers, de werknemersbewegingen, de andere sociale partners en de regeringen moeten samen zorgen voor een gezond ondernemersklimaat. Er moet werkgelegenheid gecreëerd worden bij kleine, middelgrote en grote bedrijven. Bij de overheid werkgelegenheid creëren is geen goed idee. Er moeten structurele maatregelen komen, die zorgen voor een stabiliteit op lange termijn. Want het feit dat we volgend jaar weer naar verkiezingen gaan, is ook niet gezond. Iedere aanloop naar verkiezingen zijn onzekere periodes voor het economische leven.”

De economische situatie in België speelt een belangrijke rol in de vraag waar investeringen gaan komen. “Het gaat niet zozeer om het feit of industrieën of bedrijven verdwijnen, maar wel waar ze nieuwe investeringen plannen. Voor ons is dat binnen de groep Johnson & Johnson bij iedere investering een competitie. Gelukkig kijken ze ook naar andere zaken zoals het gunstige fiscale klimaat (o.a. voor R&D is België daarvoor een belangrijke troef), goed opgeleide en creatieve mensen en een goede infrastructuur.” Janssen Pharmaceutica werft in Beerse en Geel nog steeds mensen aan, maar minder snel dan de voorbije twee jaren.

tomheyman59_72dpiAANWEZIGHEID MULTINATIONAL BELANGRIJK

Terwijl in Limburg reikhalzend wordt uitgekeken naar het aantrekken van multinationals, kan Tom Heyman het belang van de aanwezigheid van zo’n multinational voor de regio alleen maar beamen. “Wij stellen 4500 mensen tewerk. Daarnaast zijn er elke dag ook nog eens 1000 à 1500 contractors. Dat creëert ook heel wat indirecte werkgelegenheid in de omgeving, van toeleveranciers tot horecazaken.” Heyman verwacht dat het moeilijk zal zijn om arbeidsintensieve bedrijven aan te trekken. Onderzoeksbedrijven aantrekken zal makkelijker zijn. “De Vlaamse, maar vooral ook de federale overheid moet nagaan hoe we ons terug kunnen industrialiseren, want in de pure diensteneconomie geloof ik niet. Biotechnologie en pharma staan in België zeer sterk. In Nederland is de pharma bijna helemaal verdwenen. Bij ons bestaat 11 procent van de export uit pharmaproducten.”

TOEKOMST

Heyman verwacht dus heel wat van de politiek verantwoordelijken om verantwoord en structureel een antwoord te beiden aan de crisis. Als ondernemer voelt hij zich in ieder geval goed. “We hebben hier een prachtige campus, veel goede mensen en een sterk managementteam. Ik werk met fierheid en plezier met hen samen.”