Vrijdag openden prins Filip en prinses Mathilde het vernieuwde Technopolis in Mechelen. Dat is uitgebreid met 2700 vierkante meter. Drie nieuwe spelopstellingen rond De Klimaatmaker zijn er gekomen in samenwerking met IZEN Energy Systems uit Lille. Dat is geen verrassing. ” Toen Technopolis ons vroeg mee te werken aan een nieuwe opstelling rond het klimaat, konden we niet anders dan meteen ja zeggen,” zegt Gie Verbunt, CEO van IZEN. “We zetten al meer dan een kwarteeuw in op hernieuwbare energie. Zo willen we bijdragen aan een schoner klimaat . In het begin keken mensen ons raar aan met onze hernieuwbare energie, gelukkig is dat nu helemaal anders. Klimaatbewustzijn zit er bij IZEN ingebakken.” In 2012 sponsorde de firma ook al Sing for the Climate, de zangactie van Nic Balthazar.
De Klimaatmaker maakt deel uit de nieuwe zone Xplora waar jongeren de beroepen van de toekomst kunnen ontdekken. “We hopen dat de nieuwe opstellingen jongeren meer inzicht kunnen geven in het klimaat. Wie weet, kunnen we hen aanmoedigen te kiezen voor een wetenschappelijke studierichting waarmee ze zelf een bijdrage kunnen leveren,” vertelt Gie Verbunt. “Onze medewerkers hechten veel belang aan hoe zij in hun job mee het verschil kunnen maken. Onze ingenieurs zorgen er voor dat zonnepanelen zo veel mogelijk opbrengen. Onze energie-experts helpen gezinnen om energie te besparen. Misschien komt één van de jonge klimaatmakers, later wel bij ons terecht!”
Enkele jaren geleden al schakelde het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie Technopolis over naar groene energie. Op het dak plaatste IZEN toen 1.300 zonnepanelen die één derde van de elektriciteit voor Technopolis produceren. De zonnepanelen zijn het hoogtepunt van de duurzaamheidsactie die in 2007 in Technopolis is opgestart. “We hebben geïnvesteerd in vuilnisbakken voor gescheiden afval, bewegingssensoren in plaats van lichtschakelaars, LED-verlichting …,’ vertelt gedelegeerd bestuurder van Technopolis Erik Jacquemyn. Voor deze nieuwe uitbreiding van Technopolis werd 7 miljoen euro geïnvesteerd. De helft daarvan komt van de Vlaamse overheid. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling nam met 2,7 miljoen bijna de andere helft voor zijn rekening. Ook de provincie Antwerpen steunde de ontwikkeling van het nieuwe Technopolis.