Peira tekende verleden jaar voor een omzet van zowat 1 miljoen euro. Daarmee heeft de start-up op de Open Manufacturing Campus (OMC) in Turnhout een eerste mijlpaal gehaald. Peira ontwikkelt wetenschappelijke apparatuur op maat voor biotechnologisch en farmaceutisch onderzoek.
OMC is opgezet in het kader van een open samenwerkingsmodel met Philips Lighting in Turnhout. Philips is ertoe bereid gevonden om een aantal leegstaande productiehallen ter beschikking te stellen van jonge start-ups en hen in dit opzicht ook technologische ondersteuning te geven. OMC is mede ondersteund door de Vlaamse regering, de Strategische Projetenorganisatie (SPK) en de Katholieke Hogeschool Kempen.
Peira was het eerste bedrijf dat zich aanmeldde voor OMC en kreeg meteen alle hoop mee voor een sterke start van het project. “Wij doen het ondertussen uitstekend”, zegt Hans Nicasy, de managing director van het bedrijf. “Wij hebben onderhand al verscheidene klanten waar wij voor werken. Zo Janssen Pharmaceutica, GSK, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Thrombogenics, Remind enz.” Peira heeft nogal wat ervaring in het ontwikkelen van onderzoeksapparatuur, in vivo/ex vivo, in vitro experimenten en beeldopname-automatisatie voor onderzoekers die gespecialiseerd zijn in hersen-, kanker- en toxicologisch onderzoek. “Het voordeel van onze vestiging op het OMC bestaat hierin dat wij een beroep kunnen doen op specialisten van Philips op het vlak van bv. kwaliteitsanalyse, materiaalkennis, automatisatie enz. Wij kunnen die mensen op tijdelijke basis inhuren.”
Het gaat hem ondertussen niet enkel meer om de bouw van eigen onderzoeksplatformen. “Wij produceren vandaag ook in opdracht voor derde partijen op basis van contract manufacturing.”
Peira werkt vandaag met zeven mensen. Het bedrijf is destijds opgezet door Hans Nicasy zelf die eerder aan de slag was bij oa. Raychem en Tyco.