Tuincenter Peeters-Vervoort probeert verloren tijd in te halen

peetersVoor een tuincenter als Peeters-Vervoort heeft het nieuwe jaar een slechte start genomen. Onverwacht veel vriesdagen, pakken sneeuw die lang blijft liggen, schade aan bomen en planten, tijdverlies. “Dat kunnen we bijna niet meer inhalen”, vreest zaakvoerder Paul Peeters.

De lente is uiteindelijk toch doorgebroken maar een tuinman in hart en nieren als Paul Peeters heeft toch lang zitten kniezen. Zijn mannen konden maar niet beginnen. Ze zaten werkloos thuis. De bedienden hadden niet veel om handen maar moesten toch betaald worden. “Ik heb het in al mijn jaren zelden meegemaakt. Echt niet. Die winterkou was dit jaar toch wel heel uitzonderlijk. Heel onze planning werd overhoop gegooid. We hadden een eerste lenteweekeind gepland met dito publiciteit maar we moesten alles schrappen. We hadden veel struiken en planten al buitengezet maar we moesten ze halsoverkop weer binnenhalen.”

Paul Peeters begon in 1978 met het kweken van bomen. Samen met zijn echtgenote Mario Vervoort werd hij een export in rozen, fruitbomen en sierbomen. Hun tuincenter Peeters-Vervoort in Herenthout trok volk aan uit de hele Kempen. Het bedrijf werd geleidelijk aan ook omgebouwd tot een heus plantencentrum waar men advies kon krijgen bij alle tuinproblemen. In de loop van de jaren werd de tuinarchitectuur, de tuinaanleg en het tuinonderhoud een grote peiler onder het bedrijf. “We draaien vandaag op een omzet van zowat 3 miljoen euro. Twee derde daarvan komt toch wel uit de tuinarchitectuur, de aanleg en het onderhoud.”

Met de eerste zonnedagen zullen de pakweg 25 personeelsleden er ondertussen alles op zetten om de verloren dagen weer in te halen. “Zal echt wel moeilijk zijn”, geeft Paul Peeters toe. “Bovendien zijn dit voor tuincenters als het onze geen makkelijke dagen. De aanhoudende crisissfeer weegt op de mensen. Ze sparen, houden de vinger op de knip, aarzelen en geven niets uit. Dat is op de duur wel frusterend. Het positieve nieuws wordt weggedrukt in de ellende om IJsboerke, Philips en andere sociale drama’s in de Kempen. We mogen hopen dat het tij straks echt wel keert.”