Glacio en vakbonden werken akkoord rond IJsboerke bij

ijsboerkeHet personeel van IJsboerke in Tielen krijgt morgen meer uitleg over het  sociaal plan dat betekend is door de vakbonden  van het noodlijdende ijsbedrijf en door de directie van  Glacio uit Beerse. Daarbij worden 128 van de 335 jobs geschrapt, vooral dan onder de huis-aan-huis verkopers. Zij die mogen blijven moeten dan wel 20% van hun loon inleveren.

Het heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer een eerder bedongen ovename-akkoord van IJsboerke door Glacio verder geconcretiseerd kon worden. Na eerder gemaakte afspraken waren een aantal onduidelijkheden opgedoken. Peter Janssens en Werner Van Sproingel van Glacio hebben  daarop vele uren met de vakbonden onderhandeld om de zaken verder uit te werken.

Concreet ging het erom dat de grootste schuldeiser van IJsboerke, BNP Paribas Fortis eerst een sociaal akkoord met de vakbonden wilde vooraleer de bank verder kon praten. IJsboerke heeft 9 miljoen euro aan schulden uitstaan bij BNP Paribas Fortis. Omdat de sociale voorwaarden bij de overname niet duidelijk waren trok ook de bank aan de alarmbel.

Ondertussen heeft Glacio duidelijk gemaakt dat er geen sprake kon zijn van vrijwillig ontslag gekoppeld aan een opstappremie. Nogal wat bedienden hadden kennelijk gehoopt op een uitstapregeling. Kan niet, stelde Glacio daarop. Daar hebben wij de middelen niet voor.

De vakbonden vinden het op zichzelf geen goed akkoord. Dirk Verhaegen van het ACV meent dat het “dan wél een goede zaak is dat er ten minste een akkoord is.” Zijn collega Laura Snyders van het ABVV vindt het dan weer goed “dat er nu duidelijkheid is.”

Peter Janssens van Glacio beseft nu van zijn kant dat saneren geen eenvoudige zaak is. Hij blijft erbij dat er van IJsboerke weer iets moois kan gemaakt worden met troeven voor lokale producten en lokale tewerkstelling. “Met de zomer in aantocht is er nu echter geen tijd meer te verliezen.”

Glacio maakt als ijsroomproducent ijsspecialiteiten, ijspralines, speciale ijscreaties maar ook schepijs. Het bedrijf haalt een omzet van pakweg 27 miljoen euro. Er werken meer dan 200 man, onder hen 160 arbeiders.