Startende ondernemers vinden moeilijk kapitaal

startStartende ondernemers vinden niet makkelijk kapitaal. Ze gebruiken in 86% van de gevallen noodgedwongen eigen middelen. In 46% van de gevallen doen ze een beroep op ouders en vrienden. Ook in de Kempen is de zoektocht naar risicokapitaal vaak een heuse kalvarietocht. “We moeten alvast beginnen met een transparant overzicht te maken van alle financieringsmogelijkheden”, stelt Jo Libeer, de gedelegeerd bestuurder van de werkgeversfederatie Voka.

Vier studenten van de KU Leuven hebben 100 startende ondernemers ondervraagd over hun zoektocht naar financieringskapitaal voor hun nieuwe onderneming. Ze deden daarbij een beroep op Bryo, het startersproject van Voka. Bryo staat voor Bright en Young. Het is een project individuele jonge ondernemers bijstaat bij de opstart van hun bedrijf. De deelnemers komen elke maand bijeen en worden geregeld in contact gebracht met toplui uit het Vlaamse bedrijfsleven.

Uit het onderzoek van Boris Berghmans, Bart Deforce, Bert Goossens en Wouter Michiels blijkt duidelijk dat de startende ondernemers nogal wat hindernissen voor de voeten geworpen krijgen. Bij hun zoektocht naar investeringskapitaal worden ze het zeker niet makkelijk gemaakt.

Daardoor komt het dat de meest gebruikte financieringsvorm (86%) de eigen middelen zijn. Familie en vrienden (46%) zijn de tweede meest gebruikte financieringsvorm. Risicokapitaal wordt zelden of nooit aangesproken. Hoe hoger het gezochte bedrag, hoe moeilijker de financiering ook wordt.

Waarom jonge ondernemers vooral eigen middelen aanspreken: die financieringsvorm is goedkoop, ze stelt weinig vereisten en ze brengt geen inbreng in het bedrijf van buitenaf met zich mee.”

Jo Libeer trekt zijn conclusies: de startende ondernemers gaan voor informatie doorgaans ten rade bij familieleden of vrienden. Hier is een duidelijk gebrek aan een transparant overzicht. Er is dus nood aan meer contact tussen de ondernemers en de financiers. We horen vandaag nog veel te vaak zeggen dat de start-ups geen kapitaal vinden en de financiers geen projecten om te investeren. De matching tussen de twee groepen moet opgevoerd worden.”

Bryo begeleidt startende ondernemers alvast in die richting. Ze kunnen zich op die manier beter voorbereiden en een degelijk businessplan uitwerken. “Anderzijds moeten financiers ook durven geloven in start-ups met goede ideeën maar met weinig middelen.”

De Bruyo-deelnemers kunnen ook een beroep doen op de expertise van BNP Paribas Fortis en de structurele partners SD Worx, Microsoft en Deloitte Fidiciaire. Bryo wordt tevens ondersteund door de Vlaamse overheid in het kader van de Startersinitiatieven Vlaanderen.