Een bibliotheek met chemische bestanddelen van Janssen Pharmaceutica (Beerse) wordt mee opgenomen in de European Lead Factory. 30 farmagroepen, KMO’s en onderzoeksinstellingen brengen op die manier 500.000 nieuwe bestanddelen bijeen.
De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is vandaag onbetaalbaar duur geworden. Vooral ook omdat de periode tussen het lanceren van een nieuw medicament en het vervallen van het patent steeds korter wordt. De farmabedrijven kunnen daardoor hun oorspronkelijke investeringen nog nauwelijks terug verdienen. In dit opzicht is de pijplijn aan nieuwe medicamenten bij de meeste farmagroepen biezonder klein.
Een aantal topmensen uit de branche hebben de koppen bijeengestoken en hebben voorstellen uitgewerkt om de krachten te bundelen. Het gaat daarbij om de farmabedrijven Janssen Pharmaceutica, Bayer, AstraZeneca, H.Lundbeck en Merck en Sanofi. Zij krijgen daarbij de steun van een aantal universitaire onderzoekscentra en van verschillende KMO’s. Onder de universiteiten en de KMO’s zijn geen Belgische partners meer.
De oprichting van de European Lead Factory kost 196 miljoen euro. 80 miljoen daarvan komt evenwel uit het onderzoeksbudget van de Europese Unie. Het saldo komt van de deelnemende bedrijven.
De 30 partners willen in het gemeenschappelijk beheer van de 500.000 chemische bestanddelen sneller tot nieuwe medicamenten komen. Tot nog toe dekten vooral de farmabedrijven hun bibilotheek aan chemische bestanddelen angstvallig toe. Dat ze die nu toch met elkaar gaan delen is zelfs revolutionair te nemen, heet het onder analisten.