Universitaire lof voor Beneens & Zonen

beneensHet bouwbedrijf Beneens & Zonen uit Olen is een echte trendsetter op het vlak van duurzaam ondernemen in de bouwsector. Dit is de conclusie van een studie die de studenten Matthias Detavernier en David Dockx uitgewerkt hebben aan de faculteit TEW van de Universiteit Antwerpen. Volgens hun promotor, professor Hans Verboven tonen de twee studenten aan dat “duurzame bedrijfsstrategieën, authentiek en succesvol kunnen zijn. Het orderboek van Beneens & Zonen groeit immers voortdurend verder aan.”

Beneens & Zonen is als onderneming gegroeid uit de interieurbouw. Het bedrijf heeft zich sindsdien versterkt geëngageerd in de bouwsector en werkt sindsdien totaalprojecten uit. Onder het initiatief van Karel en Staf Beneens en hun zonen Jo en Joeri is in de loop van de jaren tevens een zwaar accent gelegd op duurzaamheid. Zo had het bedrijf eerder al een heel eigen afvalbeleid opgezet waarbij afbraakmateriaal en bouwafval gesorteerd werd in liefst 32 verschillende containers. Op die manier is de recyclage van de onderscheiden materialen heel zinvol.

De twee studenten hebben in hun eindwerk verscheidene punten aangemerkt waarmee het proces van Maatschappelijk Ondernemen (MVO) nog versterkt kan worden: zo zou Beneens & Zonen een sterker accent moeten leggen op de communicatie met betrekking tot het duurzaam beleid van het bedrijf. Ook zou in een strategische visie moeten duidelijk gemaakt worden dat duurzaamheid gelijk kan gesteld worden met andere belangrijke topics in het bedrijf zoals rentabiliteit en kwaliteit. Verder is ook de dialoog met de stakeholders belangrijk: alle belangrijke onderaannemers van Beneens & Zonen zouden het belang van duurzaamheid moeten aangebracht worden.

Zaakvoerder Karel Beneens en duurzaamheidscoördinator François Peeters waren bij de officiële voorstelling van de studie best blij met de conclusies van de twee studenten. Karel Beneens: “Een bedrijfsfilosofie stopt niet bij cijfers alleen. Ook de sociale impact en de ecologische voetafdruk van een onderneming zijn belangrijk.”

Professor Hans Verboven van de BASF-Deloitte leerstoel voor Duurzaamheid van de UA Antwerpen en zijn assistent Lorenz Libert waren vol lof voor de inzet van Beneens en Zonen. “Onze leerstoel heeft in Beneens een goede partner gevonden.”

Beneens & Zonen stelt vandaag 110 mensen tewerk. De firma is gespecialiseerd in winkel-, horeca-, kantoor- en binnenhuisinrichting maar kan via dochterondernemingen en partnerschappen een bouwproject begeleiden van de eerste steen tot de schoorsteen. Beneens & Zonen tekende in 2011 voor een omzet van 11 miljoen euro.