Metaalhandel België krijgt minder afval binnen

Crisis betekent niet alleen minder afzet maar ook minder afval. Bij de Metaalhandel België (MHB) in Mol onderkennen ze de laatste weken “een duidelijke daling van de afvalstroom. Maar we mogen niet mopperen”, zegt Johnny van de Pol.

MHB heeft zich in enkele jaren tijd opgewerkt tot een gerenommeerde afvalverwerker in de Kempen. Het bedrijf kwam uit Nederland en vestigde zich in Mol “omdat we er de hand konden leggen op grote ruime opslagplaatsen.”

Het ging aanvankelijk uitstekend. MHB groeide onderhand uit tot een bedrijf met een omzet van liefst 4 miljoen euro. MHB neemt ferro- en non-ferro metalen van ondernemingen in. Het plaatst eigen containders bij de klanten, haalt ze binnen de 24 uur weer op en vervangt ze door lege. In de eigen bedrijfshallen worden alle aangevoerde metalen tijdelijk opgeslagen, gescheiden en gesorteerd. De uitgesorteerde metalen kunnen zo verwerkt worden tot grondstoffen voor staalverwerkingsbedrijven en non-ferro smelterijen.

MHB doet sinds een tiental jaren een beroep op de expertise van de milieudienst van Voka Kempen om zich te laten bijstaan bij het naleven van de milieuwetgeving. MHB is een klasse 1-bedrijf. Volgens het Vlaams reglement over de milieuvergunningen (Vlarem 1) wordt de onderneming meteen ook beschouwd als een hinderlijk bedrijf waardoor verplichtingen ontstaan ten aanzien van de omwonenenden. MHB heeft in dit opzicht de milieuconsulent van Voka-Kempen aangesteld als extern milieucoördinator.

“Het zou fijn zijn indien er wat meer aanvoer zou zijn”, geeft van de Pol nog aan. “Na de vakantieperiode zijn de volumes opmerkelijk gedaald. Maar voorlopig klagen we nog niet.”

MHB is eigendom van Johnny van de Pol en zijn kompaan Coriaan Frijters.

Verwant en interessant: