Kempense frituur wordt nationaal gehuldigd

Vandaag krijgt frituriste Maria Van den Broeck uit Meer het “Zilveren Kruis in de Nationale Orde van de Gulden Puntzak.” Humoristisch bedoeld, dat wel. Maar toch met een reële achtergrond. Het zijn de onmiddellijke medewerkers van Maria Van den Broeck in de frituur die haar kandidatuur aangemeld hebben bij de nationale instanties.

Het frietkot is ongetwijfeld een nationaal symbool. Een van de weinige dat de Belgen nog verenigt. Ons land telt globaal zo’n 5.000 frituren. “Wanneer we ervan uitgaan dat elke frituur een gemiddelde omzet van 100.000 euro realiseert komen we tot een globale economische productie van liefst een half miljard euro”, zegt Bernard Lefèvre, de voorzitter van de nationale federatie. “Zeker niet verwaarloosbaar.”

Toch worden ook de frituristen geconfronteerd met heel wat onzekerheden. De crisis is ongetwijfeld voelbaar. De discussie om de BTW is daar een uiting van. De frituur zou in de toekomst een BTW-briefje moeten uitschrijven bv. Wie een tafeltje met stoelen geïnstalleerd heeft in en om zijn frituur zou zijn etablisssement voortaan een restaurant moeten noemen. En zou dus ook BTW-bonnetjes moeten uitschrijven. Niet echter wanneer de klant zijn frieten meeneemt naar huis.

Die administratieve rompslomp is er voor veel frituristen te veel aan. Ze willen ermee stoppen, zucht Lefèvre. “De ontmoediging is groot. We gaan daar vandaag tijdens onze algemene vergadering in Gent een standpunt over innemen.”

Toch is er ook tijd voor feestelijkheden. Met oa. de bekroning van Maria Van den Broeck uit Meer. Haar frituur De Vredesboom op Meerdorp 11 is een van de vertrouwde bakens in de Kempen. Haar inzet ten aanzien van de vele klanten uit de streek wordt nu bekroond.

Samen met Maria worden ook Philippe Laroye (Wervik), Pol en Carina Vandenbossche (Torhout) en Bennny Beernaert (Harelbeke) in de bloemetjes gezet. Ook de Gidsenkring Brugge krijgt woorden van waardering.