Renotec gaf Grote Markt van Brussel 18de eeuwse trots terug

Het restauratiebedrijf Renotec uit Geel heeft zes beroemde gevels op de Grote Markt van Brussel hersteld in hun oorspronkelijke trots. Het Heert, Joseph en Anna, Den Engel, De Gulden Boot, De Duif en het Wapen van Brabant kunnen opnieuw door de vele honderdduizenden toeristen bewonderd worden.

Na het furieuze bombardement door het Franse leger in 1696 werd de Grote Markt van Brussel in de 18de eeuw heropgebouwd. Veel gebouwen hadden na al die jaren echter te lijden onder de tand des tijds en waren aan restauratie toe. Renotec uit Geel haalde de opdracht binnen voor de gevelrestauratie van zes aaneengesloten gebouwen. Een heel specifiek order dat door de stad Brussel vastgelegd werd en een tijdsspanne van slechts 1 jaar mee kreeg. Het moest dus snel en efficiënt gebeuren. Het internationaal toerisme kon immers niet lang wachten.

“Wij hebben die klus netjes binnen de vooropgezette tijdsperiode afgewerkt”, zegt directeur Ludo Van Hoof . “Een ploeg van zo’n 15 man heeft hard gewerkt om de gevels eerst schoon te maken, te herstellen en te restaureren. De bestaande stukken werden zoveel mogelijk hergebruikt. Verweerde stenen werden enkel vervangen als steenverharding de afbrokkeling maar een korte tijd kon tegenhouden.”

De werfzeilen zijn ondertussen weggehaald. Wat vooral opvalt is de gouden glans van de gevels. In de loop van de geschiedenis was het verguldsel op de sierelementen nagenoeg helemaal verdwenen. Ook de eikenhouten vensterramen werden gerestaureerd.

Renotec heeft met de opdracht in Brussel opnieuw een mooi visitekaartje afgeleverd. Het bedrijf is overigens ook nog aan het werk bij de restauratie van de kathedraal van Antwerpen, de kerk van Sint-Martens-Voeren en de kerk van Sint-Truiden.

De groep uit Geel heeft aan de restauratie-opdrachten een sterk gevuld orderboek. Dit neemt niet weg dat ook de andere divisies flink presteren. Renotec heeft immers eveneens een afdeling burgerlijke bouwkunde (bruggen bv.) en een afdeling asbestverwijdering. De onderneming is aanwezig in Wallonië, nam onlangs nog de schrijnwerkerij Vandevelde in Wijnegem over en is met BDR uit Dendermonde ook actief in de bouw en het onderhoud van riolen. De familie-onderneming stelt zo’n 450 mensen tewerk en tekende verleden jaar voor een globale omzet van 80 miljoen euro.