Ronse-De Vreese

Maaike De Vreese en Axel Ronse zien drie werven voor de West-Vlaamse economie

ROESELARE – In de hoofdzetel van het bedrijf Zoutman hebben de Bruggelingen Maike De Vreese en Axel Ronse (inmiddels uitgeweken naar Kortrijk) verslag uitgebracht van hun eigen ‘Ronde van West-Vlaanderen’ waarbij ze honderd bedrijven willen bezoeken. Beide jonge politici zetelen namens de N-VA ook in het Vlaams parlement. Inmiddels staat de teller van hun bedrijfsbezoeken op net geen veertig, tijd dus voor een tussenbalans aan de hand van drie werven.

In principe elke vrijdag gat het duo op bezoek bij een West-Vlaams bedrijf, om de polsslag te meten van wat echt leeft. Op basis van hun bevindingen willen de parlementairen het ondernemerschap in West-Vlaanderen in de goede richting helpen duwen op alle niveaus, zowel lokaal dus als regionaal federaal of Europees.

Maaike De Vreese en Axel Ronse trekken na ruim één derde van de rittenkoers, drie conclusies. Drie werven voor West-Vlaanderen noemen ze het zelf. Werf 1 betreft het vergunningsbeleid. Het kan niet dat procedures om te investeren jarenlang blijven aanslepen. Volgens Axel Ronse zitten er bijvoorbeeld bij het West-Vlaamse energiebedrijf Aspiravi voor liefst 55 miljoen euro aan geplande investeringen in de pijplijn, zonder er voorlopig uit te komen. Een administratieve lijdensweg, die vaak jaren duurt, ligt aan de basis. Het duo De Vreese-Ronse zegt dat het samen met Unizo en Voka een balans wil opmaken van het aantal investeringen dat zo ‘on hold’ staat. Dat zal vermoedelijk tot onthutsende cijfers leiden. De volgende stap is dan parlementair initiatief.

Werf twee betreft de publieke investeringen van steden en gemeenten. Zeker in coronatijden is er behoefte aan veel creativiteit bij de openbare besturen. Als er voldoende creativiteit is, dan worden ook het ondernemerschap en de tewerkstelling daar beter van, denk maar aan de eventsector. “Ik denk dat we met het Kortrijkse stadsbestuur goed scoren op dat vlak”, zei Axel Ronse, die schepen is in de Groeningestad. Maaike De Vreese zei te betreuren dat het Brugse stadsbestuur hier enorm achterop hinkt.

De gevolgen van de Brexit

De derde werf heeft betrekking op het migratiebeleid, met daaraan gekoppeld de Brexit-problematiek. Maaike De Vreese, die de migratieproblematiek van nabij bestudeerde, vindt het niet kunnen dat er nog zoveel illegalen hier stranden, met alle gevolgen voor de economie. Vooral transportbedrijven weten wat daarmee bedoeld wordt, net als de haven van Zeebrugge die alles op alles zet voor een veilige infrastructuur. Wat de Brexit betreft, dringen de politici er op aan om nog beter te informeren en te sensibiliseren, zodat de Brexit geen catastrofe wordt voor de bedrijven die met het VK zaken doen. Straks is er een pot van 5 miljard euro Europees geld te verdelen. De Vreese-Ronse hopen dat West-Vlaanderen, dat heel erg betrokken is bij de thematiek van de Brexit, een groot deel van de koek krijgt. Hier is er sprake van een sense of urgency.

Tijdens de bedrijfsbezoeken kwamen uiteraard nog andere thema’s aan bod, zoals de strijd tegen corona, de fiscaliteit of de zoektocht naar geschikt personeel. “Maar dat waren niet de eerste of de grootste besognes”, zeiden beide politici.