Cailliau Wasserij-1615

Kristof Cailliau (Wasserij Cailliau) investeert fors in crisistijd

IEPER – “In alle boekjes over economie staat dat je moet durven investeren in crisistijden, dus dat doen we ook.” Dat is de mening van Kristof Cailliau, van het gelijknamige Ieperse familiebedrijf. Wasserij Cailliau is ‘hofleverancier’ voor het wassen van linnen bij restaurants en hotels. Nu wil de wasserij haar capaciteit verdrievoudigen. Dat plan stond door de coronacrisis noodgedwongen op pauze, maar nu werd beslist om er versneld  mee door te gaan.

Wasserij Cailliau is een rasecht familiebedrijf met meer dan 60 jaar expertise in verhuur en onderhoud van hotel- en restaurantlinnen. In West-Vlaanderen is het marktleider bij hotels tussen 20 en 400 kamers, en één van de meest innovatieve en geautomatiseerde bedrijven in de sector van hotelwasserijen in de Benelux.

Deze week nog volgt de eerstesteenlegging van de uitbreiding van de nieuwe site. Door de investering zal Wasserij Cailliau in totaal het linnen van 8.000 bedden kunnen wassen, drogen en strijken. In totaal komt er ruim 2.000 vierkante meter productieruimte bij, verspreid over twee verdiepingen. Samen met wasserijspecialist Jensen en architect Karel Vandewynckel werd een innovatief gebouw ontworpen. Het bestaande wasserijgebouw wordt daarbij ook gerenoveerd en geïntegreerd in de nieuwbouw. Ook Industriebouw Vandenbussche heeft door haar vele jaren ervaring als totaalaannemer een belangrijke toegevoegde waarde geleverd aan het ontwerp, zowel bij het gebouw als bij de omgevingswerken.

Stichtend voorbeeld

Zaakvoerders Kristof Cailliau en Nancy Kinget willen met hun gedurfde investering ook andere ondernemers tot voorbeeld zijn. “Het is tijd om terug vooruit te denken, te durven ondernemen en ons voor te bereiden op de toekomst”, aldus de beide zaakvoerders.

Spijts het feit dat de wasserij door corona drie maanden zo goed als stil lag, denken de zaakvoerders dat het nog een goed jaar wordt, qua omzet vergelijkbaar met 2019. Ook de komende maanden verwacht Wasserij Cailliau verder te groeien. Sinds 2003 slaagde het bedrijf er in te evolueren van wekelijks 2,5 ton verwerkt linnen, naar 30 ton per week in 2020. In normale omstandigheden zou de wasserij dit jaar wekelijks ruim 35 ton linnen verwerken.

Bedrijf met traditie en waarden

Het bedrijf werd in 1952 opgericht in Roesbrugge, toen nog onder de naam ‘Wasserij Sint-Anna’. Sinds 2003 zijn Kristof Cailliau en Nancy Kinget eigenaar van het bedrijf. In 2014 werd de naam gewijzigd naar ‘Wasserij Cailliau’. Het bedrijf verhuisde in 2007 van Roesbrugge naar een nieuwbouw in de Ieperse industriezone, waarna het bedrijf uitgegroeid tot één van de meeste innovatieve en meest geautomatiseerde bedrijven in de sector van hotelwasserijen van de Benelux.
Ook qua duurzaamheid is Wasserij Cailliau een voortrekker binnen de sector. Zo beschikt de wasserij sinds kort als eerste hotelwasserij in de Benelux over een eigen waterzuivering. Ook tijdens het wasproces blijft duurzaamheid belangrijk. Per kilogram linnen is net iets meer dan één liter vers water nodig, waar traditionele wasprocessen meer dan 25 liter per kilogram vergen. Bovendien is het vers water van uitzonderlijk hoge kwaliteit en wordt heel wat restwarmte gerecupereerd.
Bij de uitbreiding zet Wasserij Cailliau nog extra stappen op vlak van duurzaamheid. De plannen voorzien een buffertank van 175.000 liter om regenwater op te kunnen opvangen. Zo wapent de wasserij zich tegen de steeds vaker voorkomende extreme droogteperiodes. Vanaf 2023 plant Cailliau bovendien uitsluitend met regenwater te wassen.
Naast het duurzaam gebruik van water, gebruikt het bedrijf hoofdzakelijk duurzaam linnen, te herkennen aan het EU-ecolabel.

Voka beloonde het bedrijf ook al binnen het kader van het concept ‘Charter Duurzaam ondernemen’.